Od EBRD-a Crnoj Gori 100 miliona

Dodajte komentar

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstavila je danas Izvještaj za 2014.godinu, kao i godišnju analizu o napretku reformi i ekonomskih kretanja u Crnoj Gori prema kojima je ekonomski rast Crne Gore u 2014. bio pozitivan, naglasivši kako očekuju veći priliv stranih direktnih investicija u 2015. godini.

EBRD je u 2014. godini uložio 76 miliona eura u projekte širom Crne Gore, kazao je zamjenik direktora za državne strategije i politiku u EBRD-u Peter Sanfey. Kazao je da je cilj EBRD-a da crnogorskim kompanijama pomogne da budu konkurentne na evropskom tržištu.

“Mi smo investirali do sada u Crnoj Gori više od 400 miliona eura. Naše investicije su išle u pravcu energetike, turizma, trgovine i maloprodaje. Želimo da ojačamo konkurentnost, da pomognemo proizvođačima da dostignu evropski standard”, kazao je Sanfey.

Plan za 2015. je investiranje 100 miliona eura. Šef EBRD kancelarije u Crnoj Gori Giulio Moreno istakao je da očekuje veći priliv stranih direktnih investicija u Crnoj Gori.

“Ekonomski rast u prošloj godini bio je pozitivan. Međutim, vlast mora da se pozabavi problemom nenaplativih kredita. Prošla godina je bila bitna za Crnu Goru, jer su preduzeti konkretni koraci na putu ka EU i NATO. Što se infrastrukture tiče, postoji poboljšanje, ali još uvijek ima dosta toga da se uradi”, kazao je Moreno.

Kao jedan od važnijih projekata za prošlu godinu istakao je kredit Elektroprivredi Crne Gore.

Direktor EBRD za Zapadni Balkan Holger Muent predviđa da će ekonomski rast Crne Gore u 2015. biti tri odsto. Međutim, očekuje da će stopa rasta u narednim godinama biti oko šest odsto.

“Ali, ne možete imati rast bez produktivnosti. A, produktivnost se pokreće inovacijama”, rekao je Muent.

U izvještaju EBRD-a se navodi da je jedan od najvećih problema zemalja regiona, koje su u procesu tranzicije, neuključivanje mladih na tržište rada.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *