Nedostatak fizičke aktivnosti mnogo opasniji od gojaznosti (infografika)

Studija o povezanosti stepena fizičke aktivnosti i smrtnosti grupe naučnika sa Univerziteta Kembridž, koja je nedavno objavljena u časopisu “American Journal of Clinical Nutrition”, zaključila je da je nedostatak fizičke aktivnosti češći uzrok smrti među Evropljanima nego gojaznost.

U studiji koja je trajala 12 godina učestvovalo je 300.000 ispitanika oba pola, a istraživači su za potrebe studije procjenjivali nivo vežbanja i obim struka, te bilježili svaki smrtni slučaj ispitanika.

,,Najveći rizik od prerane smrti zabilježen je kod onih koji su fizički neaktivni i to podjednako važi za osobe normalne težine, one sa viškom kilograma i gojazne’’, izjavio je jedan od istraživača, profesor Ulf Ekelund. Prema izjavi istraživača sa Kembridža 676.000 smrtnih slučajeva godišnje pripisuje se upravo posljedicama nastalim usljed neaktivnosti, u poređenju sa 337.000 usled posljedica povezanih sa prekomjernom tjelesnom težinom.

Studija podvlači da mršave osobe mogu imati veći rizik od zdravstvenih problema usljed neaktivnosti, dok su gojazne osobe koje vježbaju boljeg zdravstvenog stanja od onih koje to nisu. Takođe, napominje se i da je fizička aktivnost, odnosno vježbanje podjednako važna za sve, bez obzira na tjelesnu težinu, te da je 20 minuta brzog hodanja dnevno dovoljno kako bi se unaprijedilo opšte zdravstveno stanje.

,,Međutim, ne mislim da je u pitanju jedno ili drugo. Treba da težimo da smanjimo i gojaznost, ali mislim da fizička aktivnost mora da se preopzna kao veoma važna strategija javnog zdravlja’’, dodaje prof. Ekelund.

Bolesti prouzrokovane neaktivnošću i gojaznošću su uglavnom iste, uključujući kardiovaskularne bolesti, s izuzetkom dijabetesa tipa 2 koji se češće javlja kao posljedica gojaznosti.

Check Also

Crnogorsko aktuarsko društvo (CAD) organizuje drugi modul seminara na temu Solventnost

Crnogorsko aktuarsko društvo (CAD) organizuje drugi modul seminara na temu Solventnost II pod pokroviteljstvom Agencije …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *