Makedonija otkrila nalazište zlata

Dodajte komentar

Geološki zavod Makedonije završio je reviziju studijskog geološkog ispitivanja na lokacijama kod Ilovice i Štuke u opštini Bosilovo gdje treba da se otvori novi rudnik bakra i zlata i potvrdio ranije procjene o rezervama tih ruda.

Revizijom, sprovedenom na osnovu zakonske obaveze, takođe je utvrđeno da na tom nalazištu ima 237 miliona tona resursa i rezervi od 225 miliona tona rude od čega, prema procjenama, može da se dobije oko 70 tona zlata i 410 hiljada tona bakra.

Od tog iznosa, istraživanje predviđa iskoristljivost 86,5 odsto za zlato i 84 odsto za bakar, a dužina eksploatacije nalazišta predviđena je na 23 godine.

Završetkom te revizije okončana je faza detaljnih geoloških istraživanja i time su stvoreni zakonom propisani uslovi za nastavak procesa otvaranja novog rudnika, prenosi makedonski portal “Ekonomski”.

Prema planovima, rudnik bakra i zlata u Ilovici trebalo bi da počne da radi 2017. godini. Ukupna investicija za razvoj i izgradnju rudnika biće oko 500 miliona dolara, a planirano je da se zaposli oko 400 ljudi.

Koncesiju za istraživanje Ilovice, za sada, ima samo jedna američka firma – “Euromaks risorsis” (Euromax resources) koja takva istraživanja radi i u Srbiji i Bugarskoj. Nedavno je, kroz direktnu privatnu prodaju, zarad investicionih ciljeva, Evropska banka za obnovu i razvoj preuzela 19,99 odsto Euromaksa.

U Makedoniji trenuto postoji samo jedan rudnik bakra i zlata – Bučim, koji je pred gašenjem, jer se procjenjuje da ima rezerve za svega još par godina eksploatacije.

Bakar i zlato, koji se iskopavaju u Makedoniji, obično idu na rafinaciju u Bugarsku, jer u Makedoniji ne postoji metalurški kombinat koji bi rafinisao te metale, čime bi se povećala njihova izvozna vrijednost.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *