Makedonija otkrila nalazište zlata

Geološki zavod Makedonije završio je reviziju studijskog geološkog ispitivanja na lokacijama kod Ilovice i Štuke u opštini Bosilovo gdje treba da se otvori novi rudnik bakra i zlata i potvrdio ranije procjene o rezervama tih ruda.

Revizijom, sprovedenom na osnovu zakonske obaveze, takođe je utvrđeno da na tom nalazištu ima 237 miliona tona resursa i rezervi od 225 miliona tona rude od čega, prema procjenama, može da se dobije oko 70 tona zlata i 410 hiljada tona bakra.

Od tog iznosa, istraživanje predviđa iskoristljivost 86,5 odsto za zlato i 84 odsto za bakar, a dužina eksploatacije nalazišta predviđena je na 23 godine.

Završetkom te revizije okončana je faza detaljnih geoloških istraživanja i time su stvoreni zakonom propisani uslovi za nastavak procesa otvaranja novog rudnika, prenosi makedonski portal “Ekonomski”.

Prema planovima, rudnik bakra i zlata u Ilovici trebalo bi da počne da radi 2017. godini. Ukupna investicija za razvoj i izgradnju rudnika biće oko 500 miliona dolara, a planirano je da se zaposli oko 400 ljudi.

Koncesiju za istraživanje Ilovice, za sada, ima samo jedna američka firma – “Euromaks risorsis” (Euromax resources) koja takva istraživanja radi i u Srbiji i Bugarskoj. Nedavno je, kroz direktnu privatnu prodaju, zarad investicionih ciljeva, Evropska banka za obnovu i razvoj preuzela 19,99 odsto Euromaksa.

U Makedoniji trenuto postoji samo jedan rudnik bakra i zlata – Bučim, koji je pred gašenjem, jer se procjenjuje da ima rezerve za svega još par godina eksploatacije.

Bakar i zlato, koji se iskopavaju u Makedoniji, obično idu na rafinaciju u Bugarsku, jer u Makedoniji ne postoji metalurški kombinat koji bi rafinisao te metale, čime bi se povećala njihova izvozna vrijednost.

Check Also

CBCG: Trgovina kripto-valutama ima špekulativna obilježja

Kada se u Crnoj Gori priča o kripto-valutama i blokčejn tehnologiji dominantna asocijacija je brza …

Leave a Reply

Your email address will not be published.