Kolumna za Bankar.me: Kako izabrati pravu karijeru?

Dodajte komentar

piše:

Marica Stijepović, psiholog 

 

Kako da izaberete pravu karijeru i pravi posao za sebe? Koje sve stvari treba da imamo u vidu? Za sve vas koji još uvijek ‘’lutate’’ i razmišljate, evo preporuka, od kojih će vas neke sigurno iznenaditi.

Novac

Možda mislite da je novac glavni izvor zadovoljstva u poslu, ali istraživanja pokazuju da između plate i osjećaja zadovoljstva na poslu postoji vrlo slaba veza. Fokusiranje na platu skreće nam pažnju sa bitnijih stvari. Na primer, bogatiji Amerikanci su generalno srećniji od onih koji imaju prosječne prihode, ali istraživanja pokazuju da nagli priliv u prihodima, kao dobitak na lotou, ne utiču na osjećaj životne sreće.

Vjerovali ili ne, – nemojte se baviti (samo) onim što vas interesuje

To što vas zanima medicina, ne znači da treba da budete doktor. Postoji veoma malo dokaza za to da fokusiranje na ono što nas interesuje doprinosi zadovoljstvu na poslu. Iznenađujuće, zar ne? Prirodno bi bilo pretpostaviti da treba da otkrijemo šta nas zanima i da onda nađemo posao na kome ćemo moći time da se bavimo. Međutim, kada smo mladi ne možemo uvijek da predvidimo šta će nas interesovati u budućnosti. S druge strane, čak i ako predvidimo, jasno je da drugi faktori mogu ‘’nadvladati’’ ovaj faktor zadovoljstva na poslu.

‘’Težina’’, odnosno ‘’lakoća’’ obavljanja posla

Za mnoge ljude je neka vrsta mentalnog izazova ključna da bi bili zadovoljni. Na ‘’laganom’’ poslu, nikada nismo pod stresom, ali nam lako može postati dosadno i rijetko imamo osjećaj postignuća.

Radite ono što ima ‘’viši’’ značaj

Brojni nalazi (i naročito postavke pozitivne psihologije) ukazuju na to da je ljudima za opšti osjećaj sreće neophodan osjećaj smisla. Samim tim, nije iznenađujuće da je jedan od najznačajnijih faktora u osjećaju zadovoljstva poslom, upravo činjenica da svojim poslom doprinosimo opštem dobru. Takođe, pomaganje drugima ima jako puno uticaja na naše samopuzdanje. Ovo ne znači nužno da treba da se bavite humanitarnim radom već da možete doprinijeti zajednici na razne načine, uključujući donacije, volontiranje, istraživanja, politiku, novinarstvo, itd.

Izaberite posao koji je ‘’šarenolik’’

Različiti aspekti posla i različitost zadataka utiču na zadovoljstvo poslom. Na primjer, kancelarijski službenik ima jednoličan posao dok arhitekta, doktor… imaju dosta različitosti u poslu. Naravno, ne možemo svi imati raznolike poslove, ali možemo tražiti različite zadatke, razmjenjivati poslove sa kolegama itd.

Regularan, pouzdan i informativan fidbek

Ako nam nadređeni pružaju povratne informacije o poslu koji obavljamo, bićemo mnogo više motivisani da obavljamo posao kao i zadovoljniji na njemu. Zbog ovoga su, recimo, studenti koji rade doktorat nesrećni: provedu u prosjeku pet godina radeći disertacije, a ne znaju kakav će ishod biti na kraju. U teoriji, naravno, ako vam treba povratna informacija na poslu, možete jednostavno da je tražite. Neki poslovi sami po sebi pružaju više povratnih informacija, kao posao prodavca. Međutim, i pomenuti student na doktorskim studijama može ‘’razložiti’’ svoj posao na više specifičnih zadataka i pratiti progres svoje teze, što nas opet dovodi do sljedeće tačke.

Jasno definisani zadaci i ciljevi

To koliko možemo da radimo na specifičnom zadatku od početka do kraja, sa jasnim, objektivnim ishodom – dosta utiče na zadovoljstvo poslom. Ukoliko uspijemo da se ovako organizujemo, možemo da posmatramo i uočavamo sopstveni napredak, što je jako značajno za opšti osjećaj blagostanja. Stoga je bitno da sebi preciziramo zadatke i identifikujemo način na koji ćemo ih smatrati završenim.

Autonomija, to jest sloboda da odlučimo šta, kad i kako radimo

Autonomija nam dozvoljava da sami sebi strukturišemo posao. Bazična ljudska potreba je osjećaj da imamo kontrolu nad onim što nam se dešava, pa samim tim i nad poslom i načinom na koji ga organizujemo. Ako razmatrate promjenu posla, i želite da znate koliko slobode ćete na njemu uživati, možete se jednostavno raspitati o tome kod ljudi koji ga već obavljaju.

Rad sa ljudima koji nam se dopadaju

Osjećaj da na poslu imamo podršku, može jako puno doprinijeti našem osećaju zadovoljstva. Tako da – ako birate posao prema tome koliko vam se sviđaju kolege, to može zvučati krajnje luckasto, ali dugoročno gledano, takav ‘’plan’’ uopšte nije loš.

Nemojte misliti da će vaš savršeni posao biti lak

Možda vam se neće dopasti prvi posao koji radite – možda ćete morati da tražite dalje. Pronalaženje posla koji nam se sviđa nije lagan posao, stoga se nemojte plašiti da isprobate i nove stvari i promjene.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *