Kolorado ne zna šta će sa parama od marihuane

Američka savezna država Kolorado ne zna šta da radi sa novcem od poreza na prodaju marihuane. Prihod je toliki da će vlasti morati da dio novca vrate poreskim obveznicima, piše muzički magazin Rolling Stone.

Već više od godinu dana, Kolorado, gde je prodaja kanabisa legalizovana 1. januara 2014, oporezuje ovu trgovinu sa 30 odsto, čime obezbjeđuje prihod od 50 miliona dolara.

Ova američka država bilježi i porast tzv. “kanabijskog” turizma, tako da je ove godine prikupljeno na ime poreza 30 miliona dolara više od maksimalnog iznosa koji je propisan zakonom.

Prema zakonu iz 1992. vlasti su dužne da “višak” poreskog novca vrate stanovnicima i to u jednakim iznosima, u ovom slučaju po 7,63 dolara.

Situacija je toliko neobična da i republikanci i demokrate sada pokušavaju da ukinu, ili barem ograniče, dejstvo tog zakona, tvrdeći da povraćaj novca ne bi ništa značio stanovništu. Odluku o tome će morati da donesu sami stanovnici Kolorada putem glasanja.

Za godinu dana, legalna prodaja marihuane u SAD porasla je za 74 odsto, dostigavši 2,7 milijardi dolara, od kojih više od jedne trećine (38 odsto) otpada na države Kolorado i Vašington.

Check Also

4iG potpisala Deklaraciju o romingu kojom se obavezuje na ekonomsku integraciju Zapadnog Balkana

Telekomunikacioni operatori u Evropskoj uniji i Zapadnom Balkanu obećavaju da će sniziti naknade za roming …

Leave a Reply

Your email address will not be published.