Grčka pred slomom zbog neočekivane odluke ECB-a

Dodajte komentar

Evropska centralna banka nenadano je u srijedu odlučila da više neće prihvatati grčke obveznice kao osiguranje za zajmove, čime je na grčku centralnu banku prebacila teret finansiranja grčkih banaka i izolirala Grčku, osim ako njena nova ljevičarska vlada ne postigne dogovor sa svojim povjeriocima .

Odluka je objavljena samo nekoliko sati nakon što je novi grčki ministar finansija Yanis Varoufakis nakon sastanka s predsjednikom ECB-a Marijom Draghijem ustvrdio da će ECB “učiniti sve što je potrebno” kako bi pomogla državama članicama kao što je Grčka.
No, dogodilo se upravo suprotno. Odluka ECB-a, za koju je bila potrebna potpora većine guvernera centralnih banaka eurozone, pokazuje da su planovi nove grčke vlade zaprepastili mnoge, ne samo u Frankfurtu nego i u cijeloj eurozoni.

Odluka, koja stupa na snagu 11. februara, znači da grčke državne obveznice vrijedne desetine milijardi eura kao i obveznice banaka za koje garantuje Atina više neće biti prihvatane kao kolateral u zamjenu za ECB-ove zajmove tim bankama. Umjesto toga, grčka centralna banka moraće grčkim bankama osigurati hitne zajmove i sama za to snositi rizik. Zapadne li centralna banka zbog toga u poteškoće, grčka vlada moraće priskočiti u pomoć, što joj neće biti nimalo lako.

Neočekivana odluka donesena je nakon što je grčka vlada pozvala ECB da održi njene banke na životu dok ne dogovori ublažavanje dugova s partnerima iz eurozone. ECB je taj zahtjev ovom odlukom definitivno odbio, dodatno otežavajući situaciju u kojoj se Grčka nalazi.

Grčke banke dovedene su ovom odlukom u tešku poziciju. Dvije grčke banke već su počele koristiti hitne zajmove grčke centralne banke zbog povećanog povlačenja štednih depozita nakon izborne pobjede radikalno lijeve Syrize 25. januara.

Bez potpore povjerilaca i ECB-a, Grčka bi se ubrzo mogla naći u teškoj financijskoj krizi. Budući da nema pristup tržištima zbog visokih troškova zaduživanja, grčka vlada ima dovoljno novca za još samo nekoliko mjeseci, a na ljeto mora vratiti oko 10 milijarda eura dugova.

Odluka ECB-a odrazila se odmah na kurs eura koji je pao u odnosu na dolar. Euro je u srijedu naveče vrijedio 1,1341 dolara, prema 1,1479 u utorak u isto vrijeme i 1,1423 prije objave odluke ECB-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *