Cipras: Grčka više neće prihvatati naredbe i ucjene

Dodajte komentar

Grčki premijer Aleksis Cipras obrušio se na saveznike iz EU, zarekavši se da će jednom zauvijek prekinuti unijinu politiku štednje.

U prkosnom govoru svojoj ljevičarskoj parlamentarnoj grupi nakon što se s evropske turneje vratio praznih ruku, rekao je i da Grčkoj više niko ne može govoriti šta mora da radi.

– Grčka više neće prihvatati naredbe, posebno ne one poslane e-mailom. Grčka više nije bijedni partner kojem se daju lekcije kako da napiše domaći zadatak. Grčka ima svoje ‘ja’. Grčka se ne može ucjenjivati jer se ne može ucjenjivati demokratija u Evropi – naglasio je Cipras aludirajući na tvrdo snovište koje su prema Grčkoj zauzeli Evropska centralna banka i drugi.

Cipras i grčki ministar finansija Yanis Varoufakis prokrstarili su Evropom uzduž i poprijeko u nastojanju da pridobiju potporu partnera svojem planu za smanjenje grčkog duga i slabljenje politike štednje, ali su dosad nailazili samo na upozorenja da ne pokušavaju ne poštovati obveze iz sadašnjeg programa pomoći Grčkoj.

– Čak se nismo uspjeli složiti ni oko toga da se ne slažemo – rekao je Varoufakis nakon sastanka s njemačkim ministrom finansija Volfgangom Šojbleom , što je izjava potpuno protivrečna onoj koju je dao njegov domaćin. No Cipras tvrdi da je evropska turneja dala i neke rezultate. – U samo nedelju dana dobili smo više saveznika nego u proteklih pet kriznih godina – kazao je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *