Viz er izlazi na Londonsku berzu

Mađarska niskotarifna avio-kompanija Viz er planira inicijalnu javnu ponudu na Londonskoj berzi.

Kompanija očekuje da će ponudom pribaviti 150 miliona eura u cilju finansiranja razvojnih planova.

Viz er je i prošle godine namjeravao da izađe na berzu u Londonu i na prodaju ponudi akcije vrijedne 200 miliona eura, ali je u junu odustala od toga zbog turbulencija u avio-sektoru, prenosi Rojters.

Viz er navodi da će na berzu izaći u toku prvog kvartala, ne precizirajući koliko akcija će ponuditi, niti njihovu cijenu.

Kompanija dodaje da u narednom periodu očekuje značajan rast poslovanja, budući da sve više ljudi u centralnoj i istočnoj Evropi koristi avio-prevoz, a prisustvo niskotarifnih kompanija je manje nego u zapadnoj Evropi.

Viz er planira da uveća flotu “erbasa” na 85 sa 54 u 2017. Kompanija je u poslovnoj godini zaključno sa martom 2014. ostvarila prihode od milijardu eura i neto profit od 89 miliona, gotovo trostruko više u odnosu na prethodnu godinu.

Flota Viz era, najveće niskotarifne avio-kompanije u centralnoj i istočnoj Evropi, leti iz 19 baza, povezujući 110 odredišta u 38 zemalja. U Viz eru radi oko 2.200 vazduhoplovnih profesionalaca, a prošle godine su prevezli 15,8 miliona putnika.

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.