Slovenci s kreditima u “švajcarcima” spremni da idu na evropski sud

Dodajte komentar
Slovenci zaduženi u švajcarskim francima spremni su da podnesu zajedničku tužbu protiv komercijalnih banaka koje su takve kredite nudile ako se njihovi zahtjevi budu i dalje “ignorisali”, upozorili su u srijedu na konferenciji za novinare u Mariboru članovi udruženja”Franak”.

Udruga za sada okuplja trećinu od oko 10.000 osoba koje je pogodio velik rast kursa švajcarske valute jer su s bankama ugovorili takve kredite.
“Nismo špekulanti – bili smo prevareni i namjerno obmanuti od banaka. Želimo pravdu i tražimo od banaka i države da nas ne ignorišu nego da razgovaramo”, naveli su Aleš Majcenovič i Alja Pestar, osnivači udruđenja.

Ako njihovi zahtjevi da se ugovori promijene i da im se olakša vraćanje kredita ne budu uslišeni, najavili su zajedničku odštetnu tužbu pred domaćim sudovima, ali i mogućnost da s njome idu na sud EU-a u Luksemburgu, nakon što kod kuće iscrpe sva pravna sredstva.

Udruženje od države traži da ukine mogućnost ponude kredita kod kojih kamata i glavnica fluktuiraju prema stranim valutama i da budu dopušteni samo krediti u eurima.

Naveli su da bi za njih najbolje rješenje bilo da se kurs franka u ugovorima fiksira na onaj iz vremena kad su sklapali kreditne ugovore i da su mnogi upali u nerješive materijalne teškoće jer su im banke kredite u “švajcarcima” preporučivale, a pri tome iznosile samo mogućnost manje promjene kurs, a ne mogućnost da njihove rate budu udvostručene u odnosu na ranije stanje.

“Naše su nekretnine pod hipotekom i gube vrijednost, brojni kredite više niti nisu u stanju da otplaćuju, prijete nam porodične tragedije”, kazao je Majcenovič dodavši da sve poprima razmjere “prirodne katastrofe”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *