On na posao pješači 34 kilometra

Dodajte komentar

Mediji širom svijeta ovih dana ne prestaju da se fascinirani pričom o neumornom 56-godišnjem Amerikancu Jamesu Robertsonu iz Detroita, koji se našao u središtu pažnje jer svaki dan do posla i nazad pješači više od 33 kilometra.

Sudeći prema reakcijama na internetu, Robertson će uskoro moći, zahvaljujući akciji dobročinitelja, priuštiti ne jedan automobil, nego cijeli vozni park.

Impresioniran Robertsonovom radnom etikom, koji uprkos svakodnevnom maratonskom hodanju nikad nije zakasnio na posao, student Evan Leedy (19) pokrenuo je internet grupu s ciljem da se prikupi dovoljno novca kako bi Robertsonu mogao kupiti automobil.

Za samo nekoliko dana u zakladu je zahvaljujući brojnim pojedinačnim donacijama stiglo preko 270 hiljada dolara, a iznos iz minuta u minut raste.

Leedyju je cilj bio da prikupi samo 5000 dolara kako bi Robertsonu mogao nabaviti bilo kakvo vozilo koje bi poslužilo da dođe do posla, ali je odgovor na njegovu molbu bio ogroman.

“Ovo je Detroit, takvi su ljudi u Detroitu. Kažu da je je Los Angeles grad anđela. Pogrešno. Detroit je pravi grad anđela. Vječno ću vam biti dužnik. Ovo nikada neću zaboraviti”, rekao je Robertson lokalnim medijima.

Robertson je bez automobila od 1988., jer nije mogao priuštiti kupovinu i održavanje novog. Na postojeći posao hoda od 2005. i nikad nije izostao s posla. Radi u fabrici od 14 do 22 sata.

Naravno, sa slavom dolaze i ponude lokalnih trgovaca automobilima koji na ovaj način pokušavaju dobiti i besplatnu reklamu, a Robertson uprkos nevjerovatnom iznosu ne namjerava dati otkaz u fabrici gdje zarađuje 10,55 dolara na sat jer previše cijeni kolege i šefove.

Isto tako, dodaje i da se ne namjerava preseliti iz kvarta u kojem je dosad živio.

“Viđao sam što se događa ljudima kad zarade novac. Moj pokojni otac još je uvijek veliki uticaj u mom životu. Neće mi dopustiti da postanem bahat”, zaključuje Robertson.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *