Kabl napreduje prema Tivtu

Dodajte komentar

Postavljanje cijevi kroz koje će prolaziti energetski kabl od Peskare do Tivtaje u punom zamahu. Na plaži Porto Nuovo otvoreno je gradilište. Trenutno su, kako navodi list PrimaDiNoi, u toku pripremni radovi koji će trajati tri mjeseca, a koji podrazumijevaju da se postave cijevi na dubinu od tri metra, kroz koje će proći podzemni dalekovod od Peskare do Gisija.

Radi se o dalekovodu koji će prenositi struju koja bude dovedena podvodnim energetskim kablom od Peskare do Tivta. Pandan ovom dalekovodu je dalekovod od Tivta do Pljevalja, za koji je u toku izrada tehničke dokumentacije.

Gradnju kabla u Peskari prati neslaganje dijela domaćeg stanovništva i lokalnih opozicionih stranaka. Prema navodima PrimaDiNoi, juče se oglasila nevladina organizacija Forum ,,Akva“, koja tvrdi da ne postoji nikakva dokumentacija o uticaju kabla na okolinu. Oni su skeptični u odnosu na navode graditelja da kabl neće uticati na okolinu, ističući da ne mogu pustiti djecu da se kupaju u blizini kabla.

Energetski podmorski kabl, vrijedan 780 miliona eura, gradi italijanska kompanija Terna, koja je i akcionar Crnogorskog elektroprenosnog sistema. Iz Terne je saopšteno da će sve radove na kopnu i akvatorijumu Porto Nuova završiti do početka kupališne sezone.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *