Italija otvara banku za “toksičnu” imovinu

Italija je sastavila nacrt plana uspostave državne banke za “toksičnu” imovinu kojom bi se problematični krediti izdvojili iz imovine talijanskih banaka i ojačale njihovi bilansi, objavile su u srijedu italijanske novine Il Messaggero, pozivajući se na kopiju nacrta plana.

Plan su sastavili italijanska centralna banka, ministarstvo finansija i kancelarija premijera a trebao bi pomoći bankama u prodaji znatnog dijela nenaplativih kredita koje su odobrile kompanijama. Ministar ekonomije Pier Carlo Padoan izjavio je da Italija razmatra mogućnost osnivanja banke za toksičnu imovinu.
Nenaplativi krediti u talijanskim bankama dostigli su u novembru iznos od 181 milijardu eura i glavni su njihov problem. U Rimu se nadaju da će banke biti sklonije kreditiranju kompanija kada ih se riješe.

Banka za toksičnu imovinu imaće kapital od oko tri milijarde eura a njeni će dioničari biti državna banka Cassa Depositi e Prestiti, centralna banka, banke koje prodaju kredite i eventualno privatni investitori, objavio je Il Messaggero.

Prema dokumentu “Novi kredit za rast”, udio države mogao bi biti manjinski, od 49 posto, što bi značilo da se neće knjižiti kao javni dug, ili većinski, od 81 posto.

Kada bude dovršen, plan će biti poslat u Brisel, navodi italijanski list.

Check Also

Dolar dodatno oslabio, dok cijene nafte rastu

Vrijednost dolara prema korpi valuta na valutnom tržištu dodatno je pala, nakon što je prošle …

Leave a Reply

Your email address will not be published.