Alibabu tuže zbog prevare investitora

Dodajte komentar

Teški dani za Jacka Ma i njegovu kompaniju Alibaba. Nakon što je prije desetak dana Državna uprava za industriju i trgovinu (SAIC) u neobično oštom tonu za kinesku državnu agenciju napao Alibabu, tu su činjenicu iskoristili američki advokati pokrenuvši u ime grupe investitora tužbu zbog dovođenja u zabludu prilikom izlistavanja dionica u septembru na Njujorškoj burzi.

Kako navode strani mediji, advokatska kancelarija Robbins Geller Rudman & Dowd podnijela je na okružnom sudu u New Yorku tužbu čiji su temelj kuvine dionica Alibabe između 21. oktobra i 28. januara. Tužba navodi kako je prospekt koji je pratio izlistavanje dionica sadržavao netačne i zbunjujuće informacije koje se tiču poslovnih operacija kompanije, njene finansijske perspektive te što nije bilo podataka o postojećim regulatornim istragama.

Ovaj navod možda je i najbitniji jer se direktno tiče SAIC-ova saopšenja. Podsjetimo, taj je regulator prošle nedelje objavio kako dvije trećine artikala koji se nude na Alibabinoj Taobao platformi nije izvornog porijekla, a neki su i opasni po zdravlje.

No, veći problem od optužbe da Alibaba prodaje brdo lažnjaka jest u SAIC-ovom navodu kako je kompanija bila informisana o nalazima regulatora dva mjeseca prije izlistavanja dionica. A o tome u prospektu nije bilo ni riječi. Osnivač kineskog internet trgovca hrabro se suočio s optužbama, a o tome je govorio u ponedjeljak u Hong Kongu. Kako je izjavio, tužba će “pomoći zapadnim državama da bolje razumiju Alibabino poslovanje”. “Ne želimo da svijet pogrešno shvati kako ne želimo biti transparentni. Ne želimo biti shvaćeni da je Taobao platforma za prodaju lažnih proizvoda”, naglasio je Ma. Ostaje za vidjeti jesu li te poruke doprle do onih kojima se obraćao.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *