Sve manja podrška euru u Njemačkoj

Podrška Njemačke zajedničkoj evropskoj valuti u zabrinjavajućem je padu zbog krize u Grčkoj i odluke Evropske centralne banke (ECB) da kupi obveznice zemalja eurozone vrijedne bilion evra, izjavio je danas njemački ministar finansija Volfgang Šojble.

„Morate da budete svjesni opasnosti, tu nema pogovora“, rekao je Šojble za Rojters forum o eurozoni na pitanje novinara da li problemi u Grčkoj i debata o niskim kamatnim stopama okreću Njemce protiv eura.

Njemački politčari, ekonomisti i mediji burno su reagovali na odluku ECB da pokrene šemu kupovine obveznica u cilju pokretanja ultra niske inflacije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel zabrinuta je da bi program ECB mogao da ohrabri zemlje u problemima da posustanu u strukturnim reformama.

„Njemačka valjda može da uradi samo jedno, da uvjeri građane da je ekonomska integracije Evrope sa zajedničkom valutnom u najboljem interesu Nijemaca“, navodi Šojble.

Ministar je naveo da je do slabljenja evra dijelom došlo zbog monetarne politike ECB, koja na kratak rok podstiče konkurentnost zemalja evrozone, ali na dugi rok ima druge efekte. Šojble nije precizirao o kojim efektima se radi.

„Grčka je ostvarila veći napredak nego što je moglo da se očekuje, ali ona mora nastaviti sa reformama“, poručio je on.

Check Also

Jack Ma prodao dionice Alibabe vrijedne 8,2 milijardi dolara

Osnivač kineske kompanije Alibaba, Jack Ma na prodaji dionica inkasirao je milijarde dolara nakon što …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *