“Stavimo tačku na laži o Grčkoj”

Dodajte komentar

Neophodno je okončati lažne tvrdnje koje su dovele do toga da Grčka postane teret za Evropu, izjavio je u Londonu grčki ministar finansija Janis Varufakis.

“Odlučni smo da stavimo tačku na ciklus lažnih tvrdnji koje su Grčku učinile ljutom ranom eurozone. Čak i za Britaniju, koja nije članica eurozone, ovo postaje veliki problem, budući da deflatorna kriza u Evropi ne donosi ništa dobro britanskoj privredi”, rekao je grčki ministar nakon sastanka sa britanskim kolegom Džordžom Ozbornom u Londonu.

Varufakis je tokom jučerašnje posjete Parizu poručio da Grčka mora da okonča “zavisnost” od međunarodnih pozajmica i da se “skine” sa njih.

Ozborn je posle susreta sa Varufakisom izjavio da neslaganje između Grčke i eurozone oko grčkog javnog duga ubrzano postaje najveći rizik po globalnu ekonomiju.

“Imali smo konstruktivan razgovor i jasno je da je spor između Grčke i eurozone najveća pretnja svjetskoj privredi. Pozivam grčkog ministra finansija da bude odgovoran, ali i eurozonu da osmisli bolji plan za podsticanje zapošljavanja i privrednog rasta”, rekao je Ozborn, a preieo Rojters.

“Problemi u Grčkoj takođe su prijetnja po britansku ekonomiju, a mi moramo da osiguramo da u Evropi, kao i u Britaniji, sposobnost prevlada haos”, dodao je on.

Varufakis je posejtio Britaniju, koja nije članica eurozone, ali jeste Međunarodnog monetarnog fonda, u nastojanju da zadobije podršku za obnavljanje pregovora o grčkom dugu “teškom” 240 milijardi eura.

“Odlazim iz Londona sa osuećanjem da imamo konstruktivan odnos. Imali smo veoma produktivan sastanak i uprkos razlikama u mišljenjima, ujedinjeni smo u stavu da je potrebno naći rješenje. Mislim da smo ga već našli”, rekao je Varufakis.

Nova vlada u Grčkoj je prošle nedelje odbila saradnju sa takozvanom “trojkom” međunarodnih kreditora (koje Atina krivi za nametanje bolnih fiskalnih reformi), zatraživši direktne pregovore sa predstavnicima kreditora i vladama zemalja članica eurozone.

Varufakis je naglasio da Grčka namjerava da otplati svoje dugove, ali želi nove uslove i nove partnere za pregovore. On smatra da nema svrhe pregovarati sa “trojkom” kreditora, koja je postavila stroge uslove za grčko izbavljenje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *