Grčka predlaže obveznice sa neograničenim rokom trajanja

Grčka neće tražiti jednokratni otpis duga čija je visina oko 315 milijardi eura nego će predložiti druge prihvatljivije modalitete za njegovo umanjenje, rekao je grčki ministar finansija u intervjuu za Fajnenšl tajms.

Janis Varufakis je rekao da bi takvo rješenje mogla da bude zamjena grčkih državnih obveznica, a da u posjedu Evropske centralne banke, novim obveznicama vezanim za rast ili obveznicama sa neograničenim rokom za naplatu.

Za uzvrat Grčka će se obavezati na budžetski suficit od 1 do 1,5 odsto, ne računajući obaveze po kamatama, pa makar to značilo i da vlada u Atini neće ispuniti sva svoja predizborna obećanja.

Izvori njemačkog Frankfurter algemajne cajtunga tvrde da bi privatni povjerioci, čija se potraživanja od Grčke još utvrđuju, trebalo da budu izuzeti iz ovog restrukturiranja duga.

Grčki premijer Aleksis Cipras i ministar finansija Janis Varufakis putuju po evropskim prijestonicama ne bi li zadobili evropske partnere za ublažavanje kreditnih obaveza Grčkoj.

Susret sa predstavnicima Vlade SR Njemačke, koja odbija i otpis duga i uklanjanje Trojke, još nisu predviđeni, prenose agencije.

Check Also

Ekonomskim povezivanjem regiona do kredibilnih investitora

Region Zapadnog Balkana samo kroz ekonomsko povezivanje može biti privlačan za ozbiljniji broj kredibilnih investitora …

Leave a Reply

Your email address will not be published.