Alarm u Grčkoj: Banke povlače novac

Dodajte komentar

Tri od četiri najveće grčke banke počele su da povlače sredstva iz grčke centralne banke, rekli su za Rojters izvori upoznati sa situacijom.

Kako navodi agencija, taj potez je povučen nakon što su neki od deponenata povukli svoj novac iz banaka zbog političke neizvjesnosti u zemlji.

Grčke banke našle su se u novim problemima nakon što je ljevičarska vlada premijera Aleksisa Ciprasa prošle nedelje došla na vlast uz obećanja da će prekinuti budžetsku štednju, prenosi Rojters.

Pooštravanje propisa povezanih sa likvidnošću uoči izbora 25. januara podstaklo je Banku Grčke da od Evropske centralne banke (ECB) zatraži odobrenje za hitnu liniju likvidnosti za sve velike banke, Nacionalnu banku Grčke, Pireus, Alfa banku i Eurobanku.

ECB, koja je odobrila hitne mjere za finansiranje na period od dvije nedelje, izvršiće novu procjenu situacije u srijedu.

Izvori navode da su banke od 21. januara, kada je odobrena kreditna linija, povukle oko dvije milijarde eura iz Banke Grčke, koja je podnijela zahtjev ECB nakon što su Alfa banka i Eurobanka zatražile pomoć iz predostrožnosti, navodeći da brojni klijenti povlače sredstva iz banaka uoči izbora.

Odliv depozita nastavljen je i posle izbora, iako bankari navode da je usporio.

U okviru šeme hitnog povećanja likvidnosti, nacionalne centralne banke mogu da pozajmljuju sredstva komercijalnim banakama uz dozvolu ECB. Grčke banke su se oslanjale na takvu šemu na vrhuncu dužničke krize 2012, ali su početkom prošle godine otplatile sva pozajmljena sredstva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *