CFD – Prilika za pametnog investitora

Dodajte komentar

Autor: Emmanouil Lemonakis,
Šef za region centralne i istočne Evrope, Sakso banka

Pametni investitori uvijek traže nove načine da sačuvaju i uvećaju svoje bogatstvo, bez obzira na tržišne uslove. To je naročito slučaj kod akcija gdje možemo vidjeti sve veću tendenciju investitora da koriste više tehnika za generisanje performansi, bilo da tržište raste ili je u padu, a istovremeno nastoje da nađu način kako da smanje naknade i provizije za korišćenje tradicionalnih brokera.

Jedan od tih instrumenata koji sve više uzima maha tokom posljednje decenije su Ugovori o razlici u cijeni (Contracts for Difference ili CFD ugovori) koji investitorima daju mogućnost da trguju na osnovu toga gdje misle da će se instrumentom trgovati, a da nemaju u vlasništvu osnovni instrument. Drugim riječima, trgovanjem CFD ugovorima investitor može ostvariti dobit predviđanjem da li će neka akcija/valuta/roba/indeks itd. rasti ili padati, a da pritom ne mora da ima u vlasništvu osnovni instrument. CFD ugovori omogućuju trgovcima da iskoriste rast cijena (duge pozicije) ili pad (kratke pozicije) osnovnih finansijskih instrumenata, čime se investitorima daje stvarno iskustvo trgovine za manje troškove.

Saxo Bank_Emmanouil Lemonakis.jpgOno što je bitno za mnoge investitore je da CFD ugovori nude mogućnost korišćenja dugih ili kratkih pozicija u zavisnosti od njihovog gledišta o budućim kretanjima na tržištu. Ako se neki investitor odluči za duge pozicije, i kupi CFD ugovor, to bi izgledalo kao kupovina osnovnog instrumenta i stoga investitor može očekivati dobit ako dođe do rasta osnovnog instrumenta kao što su akcije. Isto tako, može ići na kratke pozicije na tržištu prodajom CDF ugovora i time ostvariti dobit tako što će igrati na pad određene akcije ili tržišta.

Mnogi investitori koriste tu tehniku kao način hedžinga portfolija, na primjer, koji je 80 procenata u dugim pozicijama u akcijama, a da pritom zadrže 20 procenata hedža u formi kratkih pozicija, kako bi se zaštitili od mogućnosti pada na tržištu akcija. Druge ključne prednosti trgovanja CFD ugovorima obuhvataju visok nivo leveridža na ponudu, a da je zahtjev margine često toliko nizak da počinje od čak 2%, što znači da je manje novca potrebno da se generišu performanse nego što bi inače bilo potrebno kupovinom nekog instrumenta.

Zbog privlačnosti CFD ugovora oni su sada dostupni ne samo za akcije, već i za robe, obveznice, valute kao i CFD ugovori zasnovani na samim glavnim globalnim indeksima – čak i sektorski CFD ugovori sada dobijaju na popularnosti među investitorima. CFD ugovori se obično nude na jedinstvenoj platformi i taj instrument je postao zaštitni znak nove vrste inovativne online platforme za trgovanje.

U pogledu strategije, tržište CFD ugovora nije ograničeno pravilima prodaje bez pokrića, a s obzirom da nema vlasništva nad osnovnim instrumentom, nema troškova pozajmljivanja ili prodaje bez pokrića. Takođe, investitori moraju da plate samo razliku u cijeni t.j. ‘traženoj’ i ‘ponuđenoj’ cijeni a ne tradicionalne brokerske naknade i provizije – što je atraktivan aranžman za investitore koji žele aktivno da trguju.

Mada trgovanje CFD ugovorima zaista nudi potencijalno veću dobit, i gubici se isto tako mogu uvećati u poređenju s drugim instrumentima koji zahtijevaju niži leveridž. Većina brokera koji se bave CFD ugovorima nudi slične vrste naloga kao i tradicionalni brokeri kao što su stop nalozi, limit nalozi i uslovni nalozi, ali investitori moraju trgovati uz oprez i uz isti nivo pažljive provjere i istraživanja investicija kao i kod drugih tehnika trgovanja.

Kao i za sve finansijske instrumente, važno je da investitori preduzmu neophodne korake kako bi se edukovali o tom proizvodu i osigurali da razumiju sve pozitivne i negativne strane trgovanja instrumentom. To je izuzetno važno u vremenu ekstremne nestabilnosti kakvu smo imali od sredine januara pa provajderi kao što je Saxo banka veoma ozbiljno shvataju edukaciju investitora – mi želimo da budemo platforma koju naši klijenti biraju u dugoročnoj perspektivi, a koja će im omogućiti da iskoriste prilike koje se nude na svjetskim tržištima.

O Saxo banci

Saxo banka (Saxo Bank) je specijalista za investicije i internet trgovanje različitim tržišnim materijalima, nudi privatnim investitorima i institucijama koje su klijenti cijeli skup alata za njihove strategije trgovanja i investiranja. Njen finansijski portal, TradingFloor.com, je prva društvena platforma za trgovanje različitim tržišnim materijalima. Kao potpuno licencirana i regulisana banka, Saxo banka omogućava klijentima da trguju valutama (FX), ugovorima za razliku u cijeni (CFD), fondovima kojima se trguje na berzi (ETF), akcijama, fjučersima, opcijama i drugim derivatima na našoj nagrađivanoj SaxoTrader platformi, kojoj se može pristupiti preko PC-a, tableta ili smart telefona preko jedinstvenog naloga i koja je dostupna na preko 20 jezika. Platformu je preuzelo više od 100 najvećih finansijskih institucija širom svijeta. Saxo banka takođe nudi upravljanje profesionalnim portfoliom i fondovima kao i tradicionalne bankarske usluge preko banke Saxo Privatbank. Osnovana 1992. godine, Saxo banka ima sjedište u Kopenhagenu i filijale u 26 zemalja širom Evrope, Azije, Bliskog istoka, Južne Amerike, Afrike i Australije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *