Sindikat banaka: Bankarima pune kase, radnicima mrvice

Dodajte komentar

Nastavljaju se prepucavanja bankara i sindikata oko izmjena i dopuna Granskog kolektivnog ugovora. Udruženje banaka optužilo je sindikate da su konfuzni i da su njihovi zahtjevi nerealni dok iz sindikata tvrde da poslodavci žele maksimalno da iskoriste radnike.

“Uslovi koje su nam postavili poslodavci i koje očekuju da prihvatimo predstavljaju klasično iskorišćavanje radnika i ugrožavanje radničkih prava. Za nas su njihovi uslovi “uzmi ili ostavi” neprihvatljivi i bez pregovora se nećemo povući” –  kazala je za “Novosti” predsjednica Sindikata banaka Lidija Pejović.

Ona je, odgovorajući na navode Udruženja banaka da su zahtjevi sindikata nerealni i često konfuzni, upitala predstavnike poslodavaca da im još jednom kažu zašto i pored dobiti koju ostvaruju radnicima žele da smanje otpremnine i smanje ostala davanja.

“Sve banke su ostvarile dobit 22 miliona eura ali žele da uštede na radnicima. Još jednom se pokazalo da je profit iznad radničkih prava. Najgora stvar u svemu je što oni nemaju argumente za smanjenje, ne mogu da kažu da je to zato što ostvaruju gubitke jer to nije istina, a sa druge strane, istrajavaju da smanje izdvajanja za zaposlene”, tvrdi Pejović.

Namjera poslodavca da smanji otpremnine sa 24 na 12, odnosno sa 36 na 18 zarada, tri put smanji zimnicu i isplaćuje je pod uslovom da ostvaruje dobit, samo je, smatra Lidija Pejović, pokušaj da se oslobode radne snage po lošim uslovima za radnika.

– Ovim žele da se oslobode onih koji imaju ugovore na neodređeno i dovedu radnike koji će raditi na određeno. Takve radnike će moći da otpuste kad hoće i sa njima će moći da rade šta žele. Sada imaju i besplatnu radnu snagu (pripravnike) koju im svake godine obezbijedi država. Tržište rada je takvo da će oni uvijek naći nekoga ko će za manju platu doći na nečije mjesto, biti primoran da radi kako mu kažu i neće morati da mu isplaćuju otpremninu, kaže Pejović.

Do kraja mjeseca će doći i do nove runde pregovora sindikata i bankara. Ukoliko na njima ne dođe do dogovora, sindikati će se okrenuti drugoj strategiji.

– Radnici često rade prekovremeno, a da im se to ne plaća. Pored drugih nepoštovanja zakona na još dosta mjesta se krše radnička prava, pa će i inspekcije biti sa svim upoznate. Mi želimo da razgovaramo i dogovorimo se ali nećemo da nas stavljaju pred već svršen čin i ne želimo mrvice koje nam serviraju, kazala je Lidija Pejović.

SINDIKATI će, kaže Pejovićeva, od sada insistirati da razgovaraju direktno sa bankarima, a ne sa Unijom poslodavaca (UPCG) jer je, kako je kazala, očigledno da se američka privredna komora uplela u sve.

– Očigledno je da Američka komora piše zakone i pravi pritisak na UPCG što njima nije problem. Koliko sam mogla da primijetim, Američka komora je to radila i u zemljama okruženja, tvrdi Lidija Pejović.

NOVOSTI

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *