Najbolji načini istraživanja tržišta za vaš biznis plan

Dodajte komentar

U svojoj knjizi Napišite vaš biznis plan, osoblje Entrepener Midia Inc. nudi dublje shvatanje o tome šta je bitno za bilo koji biznis plan, šta je prikladno za vaš poduhvat i šta treba preduzeti da biste osigurali uspjeh.

Istraživanje tržišta ima za cilj da razumije razloge zbog kojih će potrošači kupiti vaš proizvod. Ono proučava stvari kao što su ponašanje potrošača, uključujući kako kulturni, društveni i lični faktori utiču na takvo ponašanje.

Istraživanje tržišta se dalje dijeli na primarno i sekundarno. Primarno istraživanje proučava klijente direktno, dok sekundarno istraživanje proučava informacije koje su drugi skupili o klijentima. Primarno istraživanje bi moglo biti telefonski razgovori ili ankete sa nasumično odabranim članovima ciljne grupe. Sekundarno istraživanje može proisteći iz izvještaja pronađenim na sajtovima raznih drugih organizacija ili blogova o industriji.

Osnovna pitanja na koja ćete pokušati da odgovorite uključuju:

Ko su vaši klijenti? Opišite ih u pogledu godina života, zanimanja, prihoda, načina života, obrazovanja itd.

Šta oni sada kupuju? Opišite njihove kupovne navike koje se odnose na vaš proizvod ili uslugu, uključujući koliko kupuju, njihove omiljene dobavljače, najpopularnije karakteristike i preovlađujuće bodovne cijene.

Zašto oni kupuju? Ovo je lukavo pitanje, jer pokušavate da uđete u glavu potrošača. Odgovori će zavisiti od proizvoda i njegove upotrebe. Kupci posuđa mogu kupiti proizvode koji nude najefikasnije površine koje se ne lijepe, ili one koje daju najviše tiganja u paketu za datu količinu novca, ili one koji dolaze u najviše ukrasnih boja.

Šta će ih natjerati da kupe od vas? Iako se neka od ovih pitanja mogu učiniti teškim, bili biste iznenađeni na detaljnim informacijama koje su dostupne o tržištima, ciframa prodaje i motivaciji potrošača.

Istraživanje tržišta nije jeftino. Zahtijeva značajnu količinu stručnosti, ljudstvo i tehniku da bi se razvilo solidno istraživanje. Velike kompanije redovno troše desetine hiljada dolara istraživajući stvari za koje su odlučili da nisu zainteresovani. Manje firme to ne mogu da priušte baš često.

Za preduzeća svih veličina, najbolje istraživanje tržišta je istraživanje koje radite sami – telefonski intervju sa potrošačima i dr..

Možete istraživati kupce kroz Fejsbuk – šta vole, šta ne vole, preference,  koristiti Gugl Analitiks da sredite brojeve jer se oni odnose na posjetioce vašeg sajta. Ljudi istražuju i baziraju svoja mišljenja koja se mogu osjetiti kroz njihove postupke na vebu, tako da možete dobiti dobar marketinškog uvida gledajući pažljivo šta se dešava elektronski.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *