Kompjuterske šifre odlaze u penziju?

Umjesto klasičnih šifri putem kojih pristupamo određenim podacima na računaru, američka vojska je razvila sistem zaštite podataka koji ima veze sa psihologijom i koji bi uskoro mogao da uđe u svakodnevnu upotrebu, navodi Skaj Njuz.

Američka vojska razvija novu tehnologiju koja bi mogla preporznati korisnika po ritmu i brzini kojom piše na tastaturi, po njegovim greškama ili čak po načinu po kom pomjera miš.

Ti vojni sistemi se već sada oslanjaju na fizičke karakteristike kao što su prepoznavanje dlanova, lica ili DNK korisnika. Kada te biometrijske metode budu zamenile postojeće šifre, vrlo je moguće da ćemo kompjuteru pristupati uz takozvani “kognitivni otisak”.

Šta je to zapravo?

“Kao što otisak ostaje na svemu što dodirnemo prstom, tako u interakciji sa tehnologijom konstantno ostavljamo tragove u obrascu po kom naš mozak obrađuje informacije i to se naziva kognitivnim otiskom” objašnjenjo je u dokumentu koji je dostavljen novinarima Skaj Njuza.

Druge opcije su slične onima na osnovu kojih se ustanovljava plagiranje eseja na univerzitetima. Taj sistem se naziva stilometrika i u pitanju je softver koji analizira kako je neki tekst napisan i upoređuje ga sa drugim tekstom.

Iako ove napredne tehnološke novotarije sada koristi uglavnom američka vojska, pitanje je dana kada će one ući u svakodnevnu, civilnu upotrebu.

Check Also

Rekordni rezultat: U Luci Bar pretovarena dvomilionita tona

Luka Bar postavila je rekord u brodskom pretovaru tereta, pa je tim povodom na Terminalu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.