“BH Airlines” se gasi : Ko je sve potpisivao štetne ugovore ?

Državna aviokompanija “BH Airlines” je pred gašenjem, pitanje je dana kada će prestati s radom, upozorava u izjavi za “Dnevni avaz” Amir Jažić, generalni direktor ove firme. Podsjeća da je firma od 4. decembra prošle godine u potpunoj blokadi.

Nema spasa

Račun kompanije blokirali su HETA, austrijski “Hypo Leasing” i Aerodrom Sarajevo, i to zbog višemilionskih dugovanja. Da stvar bude gora, odlazeća Vlada FBiH već mjesecima nijemo posmatra propadanje jedine bh. aviokompanije, ne čineći ništa da makar pokuša da izvrši reprogram dugova te spasiti firmu.

Zbog ovakve situacije, radnicima prijete masovni otkazi.

– Ili će povjerioci zbog dugova uskoro pokrenuti stečaj ili će Vlada FBiH kao većinski vlasnik početi masovno otpuštati radnike. Ja sam tu bespomoćan. Odluku o otkazima ne donosi Uprava, nego Vlada FBiH. Oni o svemu odlučuju. Nema sumnje da je situacije teška – kaže Jažić.

“BH Airlines” već mjesecima ne isplaćuje plate radnicima. Dugovi povjeriocima iznose oko 26 miliona maraka, a samo jedan od dva aviona obavljaju prijevoz putnika.

No, zbog blokade računa, uskoro će i ovaj avion prestati s letovima. Firmi je potrebno oko 1,3 miliona eura da bi izmirila dugove, odblokirala račun i vratila avion iz Njemačke. Nedavno su ostali i bez najisplativije linije Sarajevo – Istanbul.

– Borimo se koliko možemo, Ali, ne znam više šta da radimo. Sve smo pokušali, ali, evo, još nije usvojen ni budžet. Na Vladi je da kaže šta i kako dalje. Oni o tome moraju donijeti odluku – rekao je Jažić.
HETA-i dužni 7,5 miliona eura

Kada su u pitanju dugovi, “BH Airlines” najviše duguje HETA Leasingu – 7,5 miliona eura, Aerodromu Sarajevo tri miliona eura, a dva miliona stranim i domaćim dobavljačima.

Dug HETA-i odnosi se na kupljene avione, koji su prije deset godina plaćeni 18,4 miliona dolara. No, iz Vlade FBiH tvrdili su da je riječ o štetnom sporazumu, prema kojem će, kako stvari stoje, državna firma morati vratiti 25,7 miliona dolara.

Check Also

EK: Ukida se ekonomsko državljanstvo u CG, ali program nastavljaju Makedonija i Albanija

Crnogorski program davanja državljanstva investitorima postepeno će biti ukinut zbog zabrinutosti Evropske unije (EU), navodi …

Leave a Reply

Your email address will not be published.