Tri firme u Crnoj Gori priskuškuju konkurente

Dodajte komentar

U Crnoj Gori je sve rasprostranjenija takozvana industrijska ili korporativna, ali i indivudialna špijunaža. Prema pouzdanim podacima Vikend novina tri velike kompanije, među kojima neke i iz bankarskog sektora posjeduju sofisticirane softvere, koji mogu da “skidaju” sve telefonske i internet komunikacije njihovih konkurenata u biznisu, ali i neprijatelja i javnih i tajnih.

Prodaja i distribucija softvera nije zakonom zabranjena, međutim, korištenje takvih uređaja u privatne svrhe podliježe krivičnoj odgovornosti.

Više dobro obaviještenih sagovornika Vikend novina tvrdi da su privatne centrale izuzetno skupe – koštaju i do nekoliko miliona eura, ali na tržitu ima znatno jeftinijih, pa čak i besplatnih programa za prisluškivanje.

Dekan na fakultetu za Informacione tehnologije na Univerzitetu Mediteran doc. dr. Adis Balota za Vikend novine je pojasnio da se na raznim web stranicama reklamiraju i prodaju prislušni softverski paketi, koji nude špijuniranje i presrijetanje komunikacija.

“Danas je moguće pročitati na raznim web sajtvima da se reklamiraju i prodaju razni prislušni softevrski paketi, koji nude špijuniranje ili presretanje komunikacija za koje ste zainteresovani. Naravno, pored toga što se na ovaj način krši zakon, interesantan je i podatak da se u većimni slu-čajeva radi o prevari, odnosno o paketima koji ne funkcionišu na obećani način. Onaj ko riješi da oproba takav softverski program, rizikuje da njegovom instalacijom upravo on postane žrtva nekog hakera, putem tzv. malicioznih programa odnosno virusa”, naglasio je Balota.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *