Novi uslovni korišćenja na Facebooku – “ugovor sa đavolom”

Korisnici Facebooka moraće da stave na raspolaganje još više ličnih podataka. To se može prihvati ili prestati da se koristi ta mreža. Sve je jasnije da je korišćenje Facebooka „ugovor sa đavolom“, smatra Matijas fon Hajn.

„Ti nisi korisnik internet-koncerna, ti si njihov proizvod.“ Tako je stvar, i to dobro, opisao pionir interneta Džeron Lanije. Tu ključnu poruku šalje i naslovna strana njegove knjige „Kome pripada budućnost?“ (Who Owns the Future?) U toj knjizi Lanije, prošlogodišnji dobitnik Mirovne nagrade njemačih knjižara, analizira aktuelne trendove u internet-ekonomiji. Rezultat je sljedeći: trend se razvija u stilu „Big Data“, u smjeru potpune kontrole i daljeg komercijalnog eksploatisanja. Facebook taj trend dodatno pojačava svojim novim uslovima korišćenja.

Kad smo kod budućnosti: očekivanjima od budućnosti trguje se na finansijskim tržištima, a ona vrijednost Facebooka procjenjuju na gotovo 200 milijardi dolara, 65 odsto više nego prije godinu dana. Na berzi su očigledno čvrsto uvjereni da će Facebook da vlada velikim dijelom budućnosti. To im se ne može zamjeriti, jer Facebook je prošle godine ostvario dobitak od oko tri milijarde američkih dolara zahvaljujući reklamama – personalizovanim reklamama, usmjerenim tačno prema određenim klijentima, a sve prema podacima o osobinama korisnika dobijenim preko algoritama Facebooka.

Ti podaci jesu tajna, ali mnogo toga se može zaključiti već samo na osnovu onoga na šta korisnici Facebooka „lajkuju“, pokazalo je ovog januara objavljeno istraživanje naučnika sa univerziteta Stenford i Kembridž.

„Lajkovi“ otkrivaju ličnost

Američko-britanski tim razvio je algoritam prema kojem se, nakon analize 100 do 150 klikova na dugme „lajk“, dolazi do pouzdanijih informacija o karakteru nekog čovjeka, nego što ih ima njegov bračni partner. Pri tom nas Facebook nas ne poznaje samo po klikovima na „lajk“. Mi na svoj profil stavljamo informacije, fotografije, šaljemo poruke, pišemo o svojim strastima i interesovanjima.

Gotovo 900 miliona korisnika svakodnevno se brine za to da im profili budu stalno aktuelni, a oko milijardu i 400 miliona ljudi je najmanje jedanput mjesečno na toj društvenoj mreži. Ali Facebookovu pohlepu za informacijama ne može da zadovolji čak ni ta, prilično velika količina ličnih informacija. Ta društvena mreža sada uvodi nove Uslove korišćenja. Najvažnija novina jeste to da Facebook želi da zna šta korisnici interneta rade i kad nisu na Facebooku. I Facebook želi da zna gdje se mi zaista nalazimo u realnom životu – jer četvrtina korisnika odlazi na tu mrežu uz pomoć pametnih telefona“. A što bi imalo veće izglede na uspjeh nego da nas obasipaju reklamama firmi koje su baš u našoj blizini?

„Jedi ili umri“

Novim pravilima Facebooka pozabavio se čak i njemački parlament, Bundestag. U Odboru za zakonodavstvo, poslanici i komesari za zaštitu ličnih podataka kritikovali su Facebook zbog njegovog načina korišćenja podataka korisnika. Ali, Facebook je i ranije pokazivao da je debelokožac kada je riječ o sličnim kritikama – uostalom, on nije ništa drugačiji od Gugla i sličnih.

Internet giganti navikli su da sami određuju pravila u digitalnom svijetu. Nacionalna zakonodavstva ih ne interesuju. Korisniku se, istina, uvjek obraćaju drugarski, na „ti“, ali ga za saglasnost ne pitaju. Jedina alternativa jeste: prestati da se koriste te usluge. Što je duže neko bio na nekoj društvenoj mreži, što je više fotografija postavio, što više kontakata tamo ima i njeguje, to će teže biti da se napusti mreža. Isto kao što je zavisniku od droge teško da ode od onog ko ga drogom snabdijeva. Pa na šta onda čovjek da pomisli kad se „drugarski“ stavi pred dilemu u stilu: „jedi ili umri?“ Pa na „Velikog brata“.

dw.de

Check Also

Prof. dr Maurizio Dallocchio, Univerzitet Bocconi: Investitori mogu diverzifikovati svoj portfolio ulaganjima u CG

„Investitori koji razmišljaju o diverzifikaciji svog portfolija mogu naći dobro poslovno okruženje u Crnoj Gori. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.