Švajcarska ekonomija pašće u recesiju u toku 2015.

Švajcarska privreda mogla bi tokom godine da padne u kratkotrajnu recesiju zbog uzletanja kursa franka izazvanog odlukom centralne švajcarske banke da odustane od vezivanja nacionalne valute za evro, ali i zbog pada cijena nafte, saopštio je ciriški institut za ekonomska istraživanja KOF.

Institut je oborio svoju prognozu privredne aktivnosti zemlje za 2015. na minus 0,5 odsto, dok je u prethodnoj prognozi, objavljenoj u decembru, računao na privredni rast od 1,9 odsto za tekuću godinu.

Za narednu, 2016. KOF predviđa nulti rast bruto društvenog proizvoda, za razliku od 2,1 odsto, iz decembarske prognoze, prenio je Rojters.

KOF predviđa kratku recesiju u toku ljeta, što će izazvati pad BDP-a na nivou cijele godine od 0,5 odsto, dodaje se u saopštenju.

Prema predviđama stručnjaka ovog instituta, stopa nezaposlenosti u 2015. povećaće se na 3,4 odsto radno sposobnog stanovništva, i na 4,1 odsto u 2016, dok je prošle godine iznosila 3,2 odsto.

Potrošačke cijene pašće 1,5 odsto za tekuću godinu, dok je u prethodnoj prognozi Institut računao na stopu deflacije od 0,1 odsto.

Što se tiče izvoza, može se očekivati pad od 1,4 odsto u 2015, dodaju iz KOF-a.

Isti izvor podsjeća da je početkom januara švajcarska centralna banka objavila da napušta politiku fiksiranja domaće valute u vrijednosti od 1,20 franaka za evro, što je izazvalo skok kursa i strahovanja kod izvoznika.

Check Also

Radni vijek u Evropi: Region na dnu liste (mapa)

Očekivani radni vijek postaje sve duži, pokazuju posljednji podaci Eurostata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *