Otkazivanje Granskog ugovora za banke: Bankari optužuju Sindikat – Sindikat traži odgovor zašto se smanjuju otpremnine

Dodajte komentar

Predstavnici Sindikata finansijskih organizacija i Sindikata banaka Crne Gore su konfuzni, nerealni i nemaju namjeru da kroz dogovor i kompromis usaglasimo izmjene i dopune granskog kolektivnog ugovora saopštili su iz Udruženja banaka, odgovarajući na pitanje zašto su odlučili da raskinu granski kolektivni ugovor u ovoj oblasti.

Unija poslodavaca, kako je Pobjeda juče objavila, prihvatila je inicijativu Udruženja banaka i raskinula granski kolektivni ugovor sa Sindikatom banaka, čime se prava zaposlenih u ovoj oblasti „desetkuju“otpremnine su duplo smanjene, zimnica tri puta i uslovno data, obračun na startne zarade je znatno smanjen…

Iz Sindikata banaka za raskid su, podsjetimo, optužili bankare, koji su, kako je ocijenila predsjednica Lidija Pejović, pokazali jasnu namjeru da sva davanja drastično umanje, iako banke posluju sa dobitkom.

– Pokazali su snagu kapitala u odnosu na prava radnika. Demonstrirali su silu po principu uzmi ili ostavi. U takvoj situaciji ne možemo govoriti o socijalnom dijalogu. On ne postoji u situaciji kada se druga strana dovede pred svršen čin – uzmite mrvice ili ostavite. E, mi smo ovoga puta odlučili da ne uzmemo mrvice, jer nema razloga za takvo umanjenje prava radnika kazala je Pejović za Pobjedu podsjećajući da u ovom sektoru radi više od dvije hiljade ljudi.

Bankari uzvraćaju

Iz Udruženja banaka uzvraćaju istom mjerom, optužujući sindikalce da su nerealni, konfuzni…

– I pored više sastanaka i predloga banaka, kojima se pokušalo izaći u susret zaposlenima i očuvati u određenoj mjeri neka od postojećih prava i povlastica, te nekoliko produženja rokova za pregovore, upravni odbor Udruženja banaka je zaključio da pregovori traju predugo (skoro dvije godine) i da ne postoji namjera reprezentativnih sindikata da kroz dogovor i kompromis pristupe procesu usaglašavanja izmjena i dopuna GKU – saopštili su juče Pobjedi iz Udruženja banaka. Oni su ocijenili da su predložene odredbe i dalje bile najpovoljnije za radnike od svih ostalih granskih kolektivnih ugovora.

Generalno je mišljenje banaka, navode iz Udruženja, da su s druge strane dolazili često konfuzni, nerealni i neujednačeni zahtjevi i stavovi.

– Jasna je namjera reprezentativnih sindikata da se pregovori razvuku unedogled, bez jasnog dogovora i kompromisa saopštili su iz Udruženja banaka. Zbog svega – kako navode – upravni odbor Udruženja banaka je odlučio da prekine pregovore i naložio Uniji poslodavaca da pristupi proceduri otkaza GKU.

Dijalog

Iz Udruženja banaka su saopštili da su ozbiljno i odgovorno pristupili socijalnom dijalogu u procesu kolektivnog pregovaranja, između ovlašćenih pregovarača Unije poslodavaca, Sindikata finansijskih organizacija SSCG i Sindikata banaka Unije slobodnih sindikata.

– Namjera naša je da dođe do dogovora i usvajanja izmjena i dopuna granskog kolektivnog ugovora za banke, druge finansijske organizacije i osiguranja, koji bi odgovarao trenutnom ekonomskom ambijentu i realnim mogućnostima banaka, što je u interesu svih zaposlenih navode iz Udruženja, ali nijesu konkretno odgovorili na pitanje zašto namjeravaju da smanje otpremnine i druga davanja. Banke prepoznaju, kažu, da je zaštita osnovnih prava iz oblasti rada jedan od osnovnih zadataka i ciljeva, koji dovode do stvaranja zdrave radne sredine i zadovoljstva svih zaposlenih.Nijesu, međutim, naveli kako predlažu da se ovaj spor riješi. 

Ugovor važi još šest mjeseci

Iz Unije poslodavaca juče su saopštili da granski kolektivni ugovor, u slučaju raskida, važi najmanje još šest mjeseci.

– Učesnici pregvora su dužni da postupak pregovaranja započnu najkasnije u roku od 30 dana od dana dostave otkaza drugoj ugovornoj strani – navodi se u odgovoru Unije poslodavaca, čiji je upravni odbor konačnu odluku o otkazivanju GKU donio u utorak, 27. januara.

I iz ovog udruženja podsjećaju da su pregovori oko izmjena i dopuna GKU trajali skoro dvije godine bez rezultata.

– Nakon dugih pregovora tokom kojih su razmatrane brojne odredbe GKU-a i moguća rješenja, Sindikat banaka se izjasnio da su rješenja pojedinih odredbi, koja je ponudio pregovarački tim UPCG nakon konsultacija sa Udruženjem banaka i članstvom Unije, za njih neprihvatljiva. Nakon toga je iz sredinom novembra 2014. Iz Udruženja banaka stigla inicijativa da se prekinu pregovori i pristupi proceduri otkaza GKU. Uslijedila je sjednica Izvršnog odbora UPCG, na kojoj je donijet zaključak da se inicijativa Udruženja banaka uputi na dalju proceduru, jer pregovori nijesu rezultirali kompromisom objašnjavaju iz Unije. Dalja procedura podrazumijeva da se svi privredni subjekti iz te grane djelatnosti o navedenom izjasne u pisanoj formi.

– Postupajući po proceduri, UPCG je vrlo brzo dobila pojedinačna izjašnjenja svih subjekata iz te grane djelatnosti u kojima daju saglasnost da se otkaže GKU za banke, druge finansijske organizacije i osiguranja, podsjetili su na slijed događaja iz UPCG.

POBJEDA

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *