Juncker: Otpisivanje duga Grčkoj ne dolazi u obzir

Dodajte komentar

Grčka mora poštovati Evropu, naglasio je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker u razgovoru za francuski nedjeljnik Le Figaro od četvrtka i dodao da “otpisivanje duga Ateni ne dolazi u obzir”, premda su mogući neki aranžmani.

“Poštujemo rezultate izbora u Grčkoj, ali i Grčka mora poštovati druge, mišljenje javnosti i parlamentarne zastupnike ostatka Evrope”, rekao je Juncker nakon što je u Grčkoj na vlast došla Siriza, stranka krajnje ljevice.

“Mogući su neki aranžmani, ali oni neće iz temelja mijenjati ono što već postoji”, rekao je Juncker uoči odlaska šefa eurozone, holandskog ministra finansija Jeroena Dijsselbloema u Atenu. “Ukidanje grčkog duga ne dolazi u obzir. Ostale zemlje eurozone to neće prihvatiti”, rekao je.

Juncker je napomenuo da je razgovarao s novim grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom dan nakon njegove pobjede na parlamentarnim izborima.

“Rekao mi je da sebe ne smatra prijetnjom nego izazovom Evropi. Ja sam odgovorio da Evropa nije opasnost za Grčku nego izazov”, rekao je. “Cipras tvrdi da Grčka neće prihvatiti nove stroge mjere. Zemlje eurozone odgovaraju da neće više biti kredita, bude li Grčka prekršila obveze”, dodao je pozivajući Grčku da bude konstruktivna u eurozoni i EU.

Otvarajući u srijedu prvu sjednicu svoje vlade “nacionalnog ozdravljenja” Cipras je među prioritetima naveo ponovne pregovore o dugu svoje zemlje. Ustvrdio je da želi i izbjeći razilaženje s grčkim partnerima i prekinuti politiku pokoravanja njegove zemlje.

Novi ministar finansija Janis Varufakis potvrdio je da će njegova zemlja “okrenuti stranicu politike štednje”, ali da “ne želi sukobe” između Grčke i Evrope, nego naprotiv, “nove odnose povjerenja i iskrenosti”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *