Gasprom sam gradi dio Turskog toka

Dodajte komentar

Gasprom će morski dio projekta Turski tok graditi samostalno, saopštio je ruski gasni holding. Kompanija je izdala saopštenje nakon sastanka dirketora Gasproma Alekseja Milera i ministra energetike i prirodnih resursa Turske Tanera Jildiza.

“Morski dio projekta Gasprom će realizovati samostalno. Kapacitete za transport gasa na teritoriji Turske gradiće zajedno. Udjeli učešća će biti određeni tokom daljih pregovora. Ovlašćena kompanija sa turske strane je Botas. Tokom nedelju dana Gasprom i Botas će pripremiti zajednički plan realizacije osnovnih aktivnosti na projektu”, navodi se u saopštenju Gasproma koje prenosi Tas.

Kompanija navodi da su na sastanku razmotreni preliminarni rezultati tehničko-ekonomskog proračuna za novi gasovod i donijeta je odluka o njegovoj maršruti.

Kapacitet četiri linije gasovoda biće 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Gasovod će ići 660 kilometara starim koridorom Južnog toka i 250 km novim koridorom u pravcu evropskog dijela Turske.

Već 28. januara Gasprom će poslati notu sa zahtjevom za sprovođenje projektno-istraživačkih radova na novoj turskoj morskoj dionici.

Kako je ranije objavio Tas, 1. decembra 2014. godine Gasprom i turska kompanija Botas petroleum pipelin korporejšn potpisali su memorandum o razumijevanju o izgradnji morskog dijela gasovoda po dnu Crnog mora prema Turskoj. Kapacitet gasovoda biće 63 milijardi kubnih metara gasa, od kojih će se oko 50 milijardi kubika dostavljati na novo gasno čvorište na tursko-grčkoj granici. Izgradnjom gasovoda baviće se kompanija Gasprom Ruskaja.

Turski tok će biti izgrađen umjesto ranije planiranog Južnog toka koji je trebalo da služi za transport ruskog gasa po dnu Crnog mora do bugarske obale, a zatim, preko Bugarske, Srbije, Mađarske, Slovenije i Austrije do krajnje tačke u Trevizu u Italiji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 1. decembra 2014. godine tokom posjete Turskoj objavio da u “sadašnjim uslovima Moskva neće realizovati projekat Južni tok” jer nije dobila dozvolu od Bugarske, kao ni Evropske unije.

Istovremeno, prema njegovim riječima, Moskva je spremna da izgradi drugi sistem gasovoda do Turske i napravi gasno čvorište na granici Turske i Grčke.

Do te tačke bi evropske zemlje trebalo da izgrade infrastrukturu kako bi mogle tu da preuzimaju gas iz Turske, poručio im je ranije Miler.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *