Evo zašto je Android bolji od iPhonea

Nakon što je Apple objavio rekordnu dobit u posljednjem kvartalu prošle godine, prvenstveno zbog snažne prodaje iPhonea, Business Insider  objašnjava “zašto su telefoni pogonjeni Android operativnim sistemom bolji od Appleovog iOS-a”.

Ovo su prema njihovom mišljenju neki od razloga:

1. Prilikom kupovine iPhone količina mjesta za podatke koju kupite s njim ne može se nadograditi, dok većina Androida ima ulaze za microSD kartice s kojima vrlo lako i jeftino možete povećati njegov kapacitet.

2. Ako bi morali izdvojiti slabu tačka gotovo svakog telefona, to bi sigurno bila baterija koja prosječnom korisniku ne može izdržati duže od dan ili dva. Prednost Androida u ovom segmentu je da ako baterija nakon dužeg vremena stvarno počinje otkazivati poslušnost, u velikoj većini slučajeva je možete zamijeniti novom dok to kod iPhonea nije moguće.

3. Android arhivira fotografije, skinute slike, screenshotove u zasebne datoteke i ako im želite pristupiti jednostavno spojite telefon s računarom. Generalno gledano, Android ima zavidan nivo mogućnosti manipulacije sa sistemom podataka te je on prikazan slično kao i podaci na računaru. IPhone ne dopušta takav nivo manipulacije podacima.

4. Ako volite da slušate muziku preko telefona, na Androidu možete bez ograničenja stavljati muziku iz kojeg god izvora želite. Apple i iOS 8 imaju drugačiju politiku. Kako bi slušali muziku na iPhoneu, morate je prebaciti preko servisa iTunes, a ako kojim slučajem želite fotografije prebaciti na računar morate to učiniti preko aplikacije iPhoto.

5. Punjenje baterije je svakodnevni posao – a on će biti mnogo lakši ukoliko imate Android. Njega možete napuniti s bilo kojim micro-USB punjačem koji su jeftini i imate ih vjerovatno nekoliko. Kako bi napunili iPhone moraćete koristiti Appleov ‘Ligtninig’ punjač.

6. Ako dijelite svoj Android tablet s porodicom ili kolegama, možete napraviti korisničkih računa koliko vam je potrebno te na taj način ograničiti određene informacije od ostalih. iPad nema tu mogućnost.

7. Appleova verzija Googla Mapsa nije toliko kvalitetna kao na Androidu, tim više što ju ne možete postaviti kao primarnu opciju.

8. Podešavanje početnog ekrana na Androidu je mnogo fleksibilnije nego na iPhoneu – tim više što se možete služiti widgetima.

9. Na nekim Android telefonima (LG), možete imati otvoreno nekoliko različitih aplikacija istovremeno. Možete ih smanjivati i povećavati te pomjerati lijevo ili desno.

10. Na Androidu, sva obavještenja pojavitće se na vrhu ekrana što uvelike pomaže da zapamtite što morate pogledati ili napraviti.

Check Also

Prvo odluka o koncesiji, pa o gradnji terminala na podgoričkom aerodromu

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore (ACG), Vladan Drašković, saopštio je da se o gradnji novog …

Leave a Reply

Your email address will not be published.