Zašto je mentorstvo korisno za karijeru?

Dodajte komentar

Imati mentora je veoma korisno – daje vam smjernice za uspjeh u karijeri i vodi vas kroz cjelokupni proces.

To objašnjava činjenicu da je ideja mentorstva prisutna još od antičkih vremena. Prisutna je čak i u književnosti – na primjer, Odisej je svom sinu Telemahu pružio osobu, mentora, koji je trabalo da ga obući za Trojanski rat.

Donosimo nekoliko načina kako vam mentor može pomoći u profesionalnom razvoju.

Mentalni proces

Mentor može oblikovati vaš način razmišljanja na način koji vas vodi profesionalnom uspjehu. To su ljudi koji raspolažu s dovoljno znanja i iskustva te koji prepoznaju fokus.

Profesionalni standardi

Mentor vam može pomoći i ako upadnete u profesionalnu rutinu. U većini slučajeva razlog za takav rasplet je neka vaša greška. Mentor vam stoga može ukazati na te greške – možda je stvar u biografiji ili komunikacionim  vještinama. U svakom slučaju, mentor će vam pomoći da otklonite stvari koje stoje na putu vašem profesionalnom razvoju.

Umrežavanje

Ako ste novi u svijetu rada ili ste upravo promijenili posao, mentor vam može pomoći i na nivou ostvarivanja kontakata s ljudima koji su ključni za industriju u kojoj želite da se ostvari. Mentor vam je, na neki način, ulaznica za karijeru.

Uzor

Za mentora odaberite osobu koju profesionalno i lično cijenite – osobu koja vam je uzor. To će vam pružiti motivaciju i fokus.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *