Šta sve čeka novoizabranog grčkog Robin Huda

Dodajte komentar

„Niti ćemo provocirati raskid s partnerima, niti ćemo nastaviti politiku bezuslovnog potčinjavanja“, rekao je pred ponoć uvjerljivi pobjednik prijevremenih izbora Aleksis Tsipras.

Njegov ljevičarski savez Syriza, koji je do prije nekoliko godina bio marginalna pojava, zbog priliva mnogih birača nezadovoljnih aktualnom vlašću postao je nova narodna stranka.

Harizmatični narodni tribun Tsipras, koji još nikada nije bio na vlasti, našao se u najtežoj fazi svoje političke karijere: kao pobjednik izbora i velika nada većine građana, on sada mora svoju retoriku uperenu protiv mjera štednje pretočiti u praktičnu politiku.

To neće biti lak zadatak za grčkoga Robina Hooda. Njegova zemlja je još uvijek zavisna od novčanih infuzijama omražene Trojke – Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske centralne banke i Komisije EU-a. Pokušaj refinansiranja države preko tržišta je prije nekoliko mjeseci neslavno propao. Drugim riječima: Syriza na vlasti ne smije rizikovati prekid saradnje s međunarodnim partnerima, jer bi to moglo imati fatalne posljedice. Ona će tražiti pregovore s ciljem da se dogovori novi otpis dugova. U protivnom, neće moći ispuniti obećanja koja je dala napaćenim građanima.

Jer, i u petoj godini poslije faktičnog bankrota, i pored razapetih finansijskih štitova, Grčka se još uvijek nalazi na klimavim nogama. Uspjesi kao što su bili povećanje proizvodnje 2014., proračunski suficit i turistički bum ne smiju nam odvratiti pažnju od činjenice da je grčka ekonomija posljednjih godina izgubila petinu svog volumena.

Nezaposlenost je još uvijek ogromna, čitavi slojevi stanovništva su gurnuti u siromaštvo loše osmišljenim mjerama štednje ili suludim porezima. Moglo bi se reći da Grčka prolazi kroz zakašnjelu i nesustavnu modernizaciju s enormnim socijalnim troškovima.

Stubovi koalicione vlade su posljednjih godina uvijek bili konzervativna Nova demokracija poraženog premijera Antonisa Samarasa i socijaldemokratski PASOK. To su stranke koje su odgovorne za korupciju i propast u posljednjim decenijama. Birači su ih za to kaznili. Sada Syriza obećava da će suzbiti korupciju, goniti utaje poreza i sanirati javni sektor. To su zadaci koje u Grčkoj predstavljaju Sizifov posao. Ova svježa i neiskusna politička snaga namjerava razmrsiti Gordijev čvor. I za Grčku i za Evropu bi bilo dobro kada partneri u Briselu, pa i drugdje, sada ne bi provocirali sukob s novom vlašću u Atini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *