Izmjene osiguranja za motorna vozila: Premija smanjena za 5 odsto

Od 1. februara ove godine svi građani koji produžavaju polisu osiguranja od autoodgovornosti dobiće popust na osnovnu premiju od pet odsto odlučeno je na jučerašnjoj sjedniciSavjeta Agencije za nadzor osiguranja, prenosi Pobjeda.

Iznos popusta zavisi od tarifne grupe u kojoj se nalazi vozilo, a oni koji prvi put zaključe osiguranje plaćaju puni iznos premije, odnosno nemaju popust.

– U prvoj tarifnoj grupi, u kojoj su putnička vozila, popust se, recimo, kreće od 4,30 do 15 eura. U drugoj tarifnoj grupi, u kojoj su teretna vozila, popust se kreće od 8,92 do 49,34 eura… Tarifne grupe za putnička vozila zavise od snage motora. Ako je snaga motora, primjera radi, 55,66 KW njegova osnovna premija je bila 156 eura. Nakon popusta će biti 148,25 eura – objasnila je za Pobjedu izvršna direktorica Agencije za nadzor osiguranja Biljana Pantović i dodala da nije promijenjena osnovna bruto premija.

13 premijskih razreda

Savjet je juče usvojio izmjene i dopune sistema tarifa korisnika motornih vozila za štete pričinjene trećim licima, a uspostavljen je i sistem 13 premijskih razreda.

Prvi put u Crnoj Gori počeće sa primjenom sistem bonusmalus i svi građani će biti razvrstani u premijski razred PR 6, a nezavisno od šteta koje su imali u prethodnom periodu, dobiće popust na osnovnu premiju od pet odsto.

Uspostavljen je sistem od 13 premijskih razreda sa osnovnim razredom PR7, gdje je osnovna premija 100 posto. U zavisnosti od toga, lica koja imaju polisu osiguranja autoodgovornosti biće pomjerana kroz šest premijskih razreda sa popustom maksimalno do 30 odsto iz godine u godinu i sa doplatom na premiju do maksimalnih 110 posto, u zavisnosti od osnovne premije objasnila je Pantović.

Informacioni sistem

Ona je kazala da će korisnici motornih vozila koji imaju osiguranje od odgovornosti za štete pričinjene trećim licima biti razvrstani u PR6 sve do početka rada informacionog sistema.

– Informacioni sistem će se nalaziti u Nacionalnom birou osiguravača i biće to jedinstvena baza koja će sadržati sve polise autoodgovornosti koje postoje na crnogorskom tržištu. U njemu će biti i podaci o štetama koje su nastale u prethodnom jednogodišnjem periodu. U zavisnosti od toga da li je lice imalo štetu i koliki broj biće razvrstavano po razredima objasnila je direktorica.

– U slučaju da u jednogodišnjem periodu lice nije imalo štetu, ono će prilikom obnavljanja osiguranja biti razvrstano u razred PR5 i dobiti dodatnih pet odsto popusta na premiju. Zavisno od broja šteta zavisiće i u kojem će razredu biti svrstano za doplatak na premiju kazala je Pantović.

Pobjeda

Check Also

EBRD želi da postane većinski zelena banka

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira u idućih pet godina da usmjeri više …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *