Sunovrat akcija posle pobjede Sirize

Evropske akcije i euro su izgubili na vrijednosti nakon pobjede Sirize na izborima u Grčkoj i straha od potencijalnog izlaska Grčke iz eurozone, navodi Frans pres.

Po otvaranju evropskih berzi, londonski indeks akcija FTSE 100 oslabio je 0,57 odsto na 6.794 poena, frankfurtski DAX 0 za 0,53 odsto na 10.592,97 poena, a pariski CAC 40 za 0,45 odsto na 4.620 poena.

“Loš početak nove radne sedmice je posljedica ishoda parlamentarnih izbora u Grčkoj i pobjede ljevičarske stranke Sirize, što je izazvalo neizvesnost usled najave Sirize da će napustiti mjere štednje i pregovorati o uslovima pomoći Grčkoj”, izjavio je direktor kompanije Aksenko markets, Majk van Dulken.

Na otvaranju azijskih berzi, euro je najpre oslabio na 1,1088 dolara, najniži nivo od septembra 2003. godine, da bi se nešto kasnije oporavio na 1,12 dolara, u poređenju sa 1,208 dolara koliko je vrijedio na Njujorškoj berzi.

I terminske cijene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale poslije pobjede Sirize.

Siriza je, kako podsjeća francuska agencija, obećala pregovore o uslovima pomoći Grčkoj i najavila da će tražiti otpis velikog dijela duga od 240 milijardi eura. Lider Sirize Aleksis Cipras je u predizbornoj kampanji rekao i da će odbaciti mnoge reforme koje su tražili kreditori, uključujući smanjenje penzija i minimalnih zarada, kao i da će preispitati neke privatizacije i otpuštanja u javnom sektoru.

Check Also

Wizz Air uvodi letove iz Podgorice za Rim i London

Mađarski niskotarifni avio-prevoznik Wizz Air imaće ove godine iz Podgorice po dva sedmična leta ka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *