Snažan rast depozita banaka u Švajcarskoj narodnoj banci

Dodajte komentar

Novčani polozi komercijalnih banaka u Švajcarskoj narodnoj banci (SNB) u prošloj nedjelji su porasli najviše u protekle gotovo dvije godine, odnosno barem od marta 2013. godine, a što bi moglo značiti da je SNB intervenisao radi zauzdavanja kursa franka uprkos ukidanju mjera ograničenja.

Depoziti po viđenju uvećani su na 365,486 milijardi franaka, sa 339,614 milijardi u prethodnom tjednu, pokazali su u ponedjeljak podaci SNB-a.

Glasnogovornik cetrnalne banke nije u ponedjeljak bio dostupan za komentar najnovijih podataka.

Ukidanjem minimalnog kursa od 1,2 franka za euro SNB je prije 11 dana šokirao finansijska tržišta, podstaknuvši snažan skok švajcarskog franka prema euru, podsjeća Reuters.

Depoziti po viđenju mogu biti pokazatelj koliko su banke sklone tražiti vrlo sigurno utočište za svoj kapital kod centralne banke. Njihov nivo ekonomisti su nekada pratili kako bi odgonetnuli brani li SNB minimalni tečaj koji je bio na snazi više od tri godine.

SNB nastoji odvratiti ulagače od novog vala kupovina švajcarske valute nametanjem negativne kamatne stope od minus 0,75 posto na neke novčane depozite koje u centralnoj banci drže komercijalne banke i druge finansijske institucije. Ovog su mjeseca iz SNB-a bili izvijestili da su negativne kamatne stope uvedene u decembru već uticale na tržište novca.

Švajcarska narodna banka može povećati depozite po viđenju transakcijama devizne zamjene i reotkupom vlastitih dugova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *