NBS: Ne pada nam na pamet fiksiranje CHF

Dodajte komentar

Narodnoj banci Srbije ne pada na pamet da fiksira kurs švajcarskog franka, jer bi u tom slučaju gubici po bankarski sektor bili nesagledivi, kaže Tabakovićeva.

Tabakovićeva je ukazala i na to da bankarski sektor treba da shvati ozbiljnost situacije jer nikome ne odgovara rast nenaplativih kredita.

Dodala je da Centralna banka nema namjeru da zadire u odnos klijent-banka, ali da će koristiti sve raspoložive mehanizme kako se ne bi doveo u pitanje porast udjela nenaplativih kredita.

“Sa druge strane, ne znači ni da bi građani koji imaju kredite u francima trebalo da traže rješenje ni na vratima NBS, ni na vratima države, već na šalterima banaka gdje su te kredite podizali”, istakla je Tabakovićeva.

Upitana da li bi ista sudbina mogla da se dogodi i onima koji se odluče da konvertuju kredite u euro, ona je rekla da, zbog velikih turbulencija i sa ovom valutom, ne postoji niko ko može da da odgovori na to pitanje.

Međutim, dodala je, NBS ima “neki uticaj na vrijednost eura”, te je ta valuta referentna.

Guvernerka je rekla da od ukupno 29 banaka njih 16 ima problem sa kreditima u francima, ali i da pet banaka ima pretežno učešće ovih kredita u svojim portfolijima.

Narodna banka Srbije nije za ishitrena rješenja za kredite građana zaduženih u švajcarskim francima, izjavila je Tabakovićeva i najavila da će predstavnici NBS-a i banaka o tome razgovarati na sastanku naredne sedmice.

Cilj NBS nije da podgrijeva nerealna očekivanja već da kao regulator pokaže odgovornost, kazala je guvernerka.

Guvernerka je rekla da regulatori na drugim tržištima još nisu došli do optimalnog rješenja ovog problema i zato je neophodno, smatra, da se sve prednosti i mane alternativnih modela pažljivo razmotre.

Upitana da li bi Srbija mogla da primeni mađarski model rešenja, guvernerka je rekla da to nije moguće. “Ne mislim da Srbija ima loše đake koji treba da prepisuju loša rješenja”, rekla je Tabakovićeva.

Ona je dodala da bi rješenja koja su primijenjena u zemjama regiona u Srbiji dovela do toga da se NBS ponaša kao naredbodavac, a i banke bi se povukle sa srpskog tržišta, što nikako nije cilj. Dodala je i da su ta rješenja predstavljena kao trajna, ali da su ona zapravo samo “odlaganje pravih rješenja” i uslovljena su, kaže, političkim okolnostima.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *