Milošević: Crna Gora neće osjetiti nove mjere ECB-a

Dodajte komentar

Najnovijim mjerama Evropska centralna banka želi da podstakne oporavak posrnulih ekonomija eurozone, izjavio je viceguverner za kontrolu banaka Velibor Milošević.

Podsjećamo Evropska centralna banka je u četvrtak odlučila da u platni sistem eurozone ubaci 1.140 milijardi eura, odnosno po 60 milijardi mjesečno, zaključno sa septembrom naredne godine, otkupljujući državni i privatni dug.

„Otkupom državnih hartija od vrijednosti podstaći će se agregatna tražnja preko tri kanala. Prvi kanal predstavlja javnu potrošnju jer su sredstva usmjerena na otkup državnih hartija od vrijednosti. Drugi kanal predstavlja podsticanje agregatne tražnje (izvoz), jer će pomenute mjere vjerovatno dovesti do slabljenja kursa eura i time poboljšanja eksterne konkurentnosti. I treći kanal predstavlja podsticanje domaće tražnje preko oživljavanja kreditne aktivnosti, jer će pomenute mjere dovesti do pada kamatnih stopa“, rekao je Milošević Pobjedi.

On je istakao da to nijesu mjere koje su usmjerene ka finansijskoj stabilnosti, već ka pokretanju ekonomskog rasta.

Na pitanje da li se Centralna banka Crne Gore može pridružiti ovim mjerama sa svojim paketima, Milošević je kazao da takve mjere može kreirati samo centralna banka koja ima emisionu funkciju i „jaku valutu“.

Viceguverner je negativno odgovorio na pitanje da li će najnovije mjere ECB-a uticati na smanjenje kursa švajcarskog franka i na taj način riješiti probleme građana koji imaju hipotekarne kredite u toj valuti.

„Ove mjere nijesu kreirane sa idejom da utiču na kretanje kursa eura i švajcarskog franka“, objasnio je Milošević.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *