Koji je antivirus najbolji?

Dodajte komentar

Antivirusna zaštita veoma je bitna, posebno u ovo vrijeme kad su napadi na računare učestaliji i uspješniji nego ikada. No potrebno je naći pravi antivirusni proizvod, u čemu nam pomažu nezavisna istraživanja kao posljednje s AV-Test Institute.

Testirali su 28 različitih antivirusnih proizvoda i podijelili njihove mogućnosti na tri kategorije – zaštitu, učinak i iskoristivost. Najviša ocjena u svakoj kategoriji bila je šest, a ono što je iznenadilo je da niti jedan od testiranih proizvoda nije uspio imati maksimalnih 18 bodova.Što se tiče zaštite, Trend Micro, Avira i F-Secure jedini su dobili šesticu i time su na vrhu. Većina ih je dobila 5,5 ili pet, ali ima i onih s nižim ocjenama. Pa tako Kingsoft ima 3,5, baš kao i AVG IS, AVG Free ima trojku, K7 Computing 2,5, baš kao i ThreatTrack. Microsoft je pak dobio nulu, što znači da ne pruža nikakvu zaštitu.

Ali nije Microsoft najgori, tu “čast” imao je ThreatTrack s mizernih 9,5 bodova. Microsoft je osim po pitanju zaštite dobio šesticu za iskoristivost i peticu za učinak.

I kad smo kod učinka, jedine su šestice dobili Bitdefender i Kaspersky Lab, dok najnižu ima ThreatTrack – 2,5. No po tom se pitanju mnogi nisu proslavili jer su česte ocjene trojke ili 3,5. Kod iskoristivosti je mnogo bolje i većina je dobila šesticu i najniža je ocjena četiri, koju su dobili AhnLab, Comodo i Tencent Tav.

No ono na što se treba osvrnuti pri biranju antivirusne zaštite svakako je zaštita, treba birati proizvode koji su ostvarili pet do šest ocjene, potom treba gledati ostale kategorije. Dakle, najbolje se kotiraju u globalu Bitdefender, Kaspersky Lab, Trend Micro, Avira, F-Secure, McAfee, Norton, Qihoo i Bullguard. Svi oni nemaju niti jednu ocjenu ispod pet, što znači da s njima nikako ne možete pogriješiti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *