CBCG: HAAB nije spekulisala sa valutnom klauzulom

Dodajte komentar

Hypo Alpe Adria banka (HAAB), prilikom odobravanja stambenih kredita nije spekulisala sa valutnom klauzulom i stvorila je podlogu u švajcarskim francima (CHF), saopštio je direktor Sektora za kontrolu banka u Centralnoj banci (CBCG), Darko Bulatović.

On je kazao da je devizna pozicija HAAB i svake banke u sistemu dio kontinuiranog supervizorskog procesa i u cijelom tom procesu Hypo Alpe Adria banka ima takozvanu dugu deviznu poziciju ili obaveze u švajcarskim francima.

– Na drugoj strani bilansa, na aktivnoj strani bilansa, ima plasmane i to je ta takozvana kratka devizna pozicija i usaglašenost te dvije pozicije je nešto što je zakonom propisana relacija. Neto devizna pozicija, koja znači razlika između dvije kratke pozicije, nikad nije bila niti na štetu, niti u korist banke. Znači banka ovim poslom nije zarađivala na kursnoj razlici i jedina zarada banke je kamata – rekao je Bulatović u emisiji Okvir Televizije Crne Gore odgovarajući na pitanja predstavnika Centra za zaštitu potrošača.

Bulatović je kazao da je pitanje da li je švajcarski franak gotovinski ušao u Crnu Goru potpuno irelevantno.

Prema njegovim riječima, CBBCG će, po zahtjevu, staviti sudu sve podatke na raspolaganje.

CEZAP je 17. maja 2013. godine podnio tužbu podgoričkom Osnovnom sudu protiv HAAB, u ime oko 300 klijenata.

Nakon što je završeno pripremno ročište, početak glavne rasprave po tužbi protiv HAAB bio je zakazan za 15. decembar prošle godine, ali je odložen. Novi datum će biti naknadno utvrđen.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *