Zbog Vibera manji prihodi operatera

Dodajte komentar

Aplikacije na pametnim telefonima, poput Vibera i Messengera, preko kojih se korisnici mogu besplatno dopisivati i zvati ukoliko imaju pristup internetu, značajno su smanjile prihode mobilnih operatera po osnovu poziva i poruka (SMS), piše današnji Dan.

Pored toga, povećana je upotreba mobilnog interneta, koji je preduslov za besplatno pozivanje i dopisivanje putem tih aplikacija.

Iskustvo Crnogorskog Telekoma pokazuje da popularnost Vibera i sličnih aplikacija utiče na manje korišćenje SMS-a, ali i na povećano korišćenje interneta.

“Posljednjih nekoliko godina bilježimo konstantan rast u tražnji za pametnim telefonima. Popularnost takozvanog OTT servisa utiče na manje korišćenje klasičnih govornih servisa i SMS-a, ali kompanija bilježi veliki rast interesovanja za pakete mobilnog interneta”, kazali su Danu iz Crnogorskog Telekoma.

Zbog toga su, kako su naveli, unaprijedili 3G I 4G mrežu, pa je trenutno 3G signalom pokriveno 94 odsto populacije, a sa 4G više od 60 odsto stanovništva u svim opštinama.

U mreži Telenora udio korisnika koji imaju pametni telefon iznosi više od 40 odsto i u konstantnom je rastu.

“Broj korisnika konstantno raste, a sa njima i broj iskorišćenih minuta i količina internet saobraćaja. Sve je više korisnika koji koriste aplikacije koje putem Telenor pametne mreže omogućavaju razgovore i razmjenu poruka”, saopšteno je iz Telenora.

Broj korisnika koji koriste Telenor mobilni internet premašio je 100.000 tokom prošle godine, što je rast od preko 20 odsto u odnosu na 2013.

U M:telu smatraju da zbog smanjenja prihoda od SMS-a i poziva operatori treba da budu inovativni i pronađu druge izvore finansiranja.

“Kontinuirano osluškujemo potrebe naših potrošača, unapređujemo ponudu i nudimo aplikacije za besplatno dopisivanje i razgovore kakva je Mondo Go”, rekla je PR M:tela Ana Martinović.

U toj kompaniji nemaju tačan podatak koliko njihovih korisnika ima pametne telefone, ali shodno upotrebi mobilnog interneta procjenjuju da svaki treći korisnik ima pametni telefon.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *