Prodavci na pijacama ogorčeni: Uvoznici nas uništiše

Dodajte komentar

Prodavci sa podgoričkih zelenih pijaca bijesni su na velike markete koji voće i povrće uvoze i prodaju ga po istim ili nižim cijenama od njihove nabavne.

Prodavci tvrde da cijene njihovih proizvoda ne mogu biti niže jer bi ih to uništilo i traže da država interveniše, piše Blic Crna Gora.

„Prodajem jabuke po 80 centi, a u marketima je i 35 centi. Jabuke se ne mogu nabaviti ispod 50 centi, pa se pitam gdje ih marketi nabavljaju i kako može jabuka da bude ispod te cijene. Čiji su to proizvodi što se plasiraju u prodavnicama po tako niskim cijenama. Da li su zdravi i kakvi su. Uništava nas poslovanje marketa, a ako nastave sa ovim, onda ne znam šta da mi radimo“, kazala je prodavačica Jadranka, koja proda je voće i povrće u podgoričkom Tržnom centru Gintaš.

Slično govori i prodavac koštunjavog voća Vukadin Lončar.

„Neka mi neko objasni kako da budem konkurentan sa marketima koji spuštaju cijene ispod razumne granice. Proda jem bademe 12 eura po kilogramu, a nabavljam ga za 10, 11 eura. Ako stavim nižu cijenu onda nemam zaradu ili sam na nuli. Orah plaćam 10 eura, a proda jem za 11. Nije mi jasno kako su cijene nekih proizvoda ispod naše nabavne“, rekao je Lončar i doda je da kupci nemaju para, pa kupuju po 100, 200 grama.

Iz Privredne komore Crne Gore poručuju da Crna Gora posluje po pravilima međunarodnog trgovinskog sistema i da su u zemlji koja je u ovoj fazi procesa pristupanja Evropskoj uniji, „kontrola i ograničenje uvoza“, daleka prošlost.

Iz PKCG ističu da uvoz čini i roba široke potrošnje za kojom postoji potražnja u našoj zemlji, a koje imamo u dovoljnim količinama, čak i za izvoz.

„Percepciju proizvoda, u svijesti potrošača treba dodatno unaprijediti. Osim kvalitetnog proizvoda, treba biti i cjenovno konkurentan, obezbijediti prisustvo izborom kanala distribucije i, konačno, obezbijediti adekvatnu promociju tih proizvoda“, kazala je potpredsjednica Privredne komore Crne Gore Ljiljana Filipović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *