Kinezi napravili lažnu banku

Banka koja ni po čemu nije odavala da je lažna, prevarila je kineske štediše za oko 200 miliona juana, što je oko 32 miliona dolara.

Klijentima gradića na istoku zemlje, Nanjinga, ova banka izgledala je kao i svaka druga regulrana banka sa uniformisanim službencima iza šaltera.

Skoro 200 ljudi je oročilo svoj novac, uključujući i biznismena koji je uložio više od 1,9 miliona dolara tokom prošle godine.

Biznismen je postao sumnjičav kada je shvatio da mu kamata na uloženi novac nije isplaćena. Nakon što je banka odbila da mu vrati ušteđevinu, otišao je u policiju.

Policijska istraga je otkrila da je to zapravo bila seoska zadruga koja nije imala nijednu akreditaciju potrebnu za rad banke.

“Banka“ je klijentima obećavala kamatnu stopu od 2 odsto nedeljno kao i mnoge druge olakšice i subvencije, kažu u policiji.

Činjenica da je ova lažna banka opstala toliko dugo, ostavila je kinesku javnost u nevjerici.

“Više od godinu dana, vlasti kao da su bile slijepe“, rekao je korisnik društvene mreže Weibo.

“Lažna banka, lažna i vlast“, komentar je drugog korisnika.

Policija je uhapsila pet osoba koji stoje iza ove prevare uključujući i ženu koja je navodno s novcem mušterija našla skrovište u poznatoj kockarnici Makao.

Jedan sličan slučaj zabilježen je prije dvije godine kada je otrkriveno da je kineski trgovac pirinčem Lin Čanping izmislio banku u Americi i još rekao da ju je kupio za 60 miliona dolara. Neprevaziđena kupovina donijela mu je prestižni upravljački posao u rodnom gradu u Kini, a njegovo preduzetničko iskustvo mediji su nazvali “legendarnim”.

Check Also

Pogledajte najnoviju Bloombergovu listu milijardera

Najnovija Blumbergova lista milijardera nje donijela novina kada je u pitanju prva petorka. Na prvom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.