Austrijske banke jako pogođene zbog franka, posebno Raiffeisen

Dodajte komentar

Fitch Ratings upozorava da će austrijske banke biti pod velikim pritiskom smanjene dobiti zbog jačanja švajcarskog franka. Posebno se to odnosi na kvalitet njihove imovine u francima, upozorava Fitch. Uticaj na likvidnost i adekvatnost kapitala ipak je limitirana i banke će vjerovatno uspjeti riješiti probleme u tom segmentu poslovanja.

Erste, RBI, Unicredit Bank Austria and Volksbanken-Verbund imaju imovinu od čak 30 milijardi eura koje drže u švajcarskoj valuti. Većinom se radi o stambenim kreditima odobrenim prije finansijske krize 2008. godine.

Puno veće probleme austrijske banke imaće izvan Austrije, upravo zbog velike količline kredita u švajcarskim francima. Poljska i Mađarska će u tom smislu biti najviše riskantne po austrijske banke. Najranjivija bi, po Fitchu, trebao biti Raiffeisen Bank International, koji ima najviše kredita indeksiranih u francima, ponajprije u Poljskoj.

Dodatni teg predstavljaće mjere vlada u nekoliko zemalja a koje su usmjerene na zaštitu građana koji su zaduženi u švajcarskoj valuti. Dobit austrijskih banaka ove će godine biti znatno ispod istorijskih standarda, zaključuje Fitch.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *