Šta su banke u Srbiji dogovorile u vezi kredita u švajcarcima?

Dodajte komentar

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja banaka Srbije (UBS) Goran Pitić izjavio je u petak da su banke spremne da pomognu svojim klijentima u otplati kredita indeksiranih u francima, na način da to ne ugrozi stabilnost bankarskog sektora.

“Nisu pozicije svih klijenata iste, niti su pozicije svih banaka iste. Razlike su tolike da svaki klijent mora individualno da nadje svoje rješenje u razgovoru sa bankama, a banke su spremne da dodatno podnesu dio troškova koje imaju u tim rješenjima i da nadju rješenje koje će biti u interesu klijenata”, rekao je Pitić novinarima posle sastanka Upravnog odbora Udruženja banaka.

Na tom sastanku su bankari razgovarali o problemima u otplati kredita u francima, posle naglog jačanja te valute.

“Postoje dva principa koja moraju da se poštuju kada se nešto poremeti u finansijskom sektoru – ravnopravni tretman svih klijenata na tržištu, i procjena rizika”, rekao je Pitić.

On je istakao da odredjeni modeli lakše otplate kredita indeksiranih u francima nudjeni i ranije, kada je takodje dolazilo do poremećaja u odnosu franka prema drugim valutama, i tada su banke na neki način preuzimale dijo troškova, kako bi klijentima olkašale otplatu mjesečnih rata.

Pitić je podsjetio da gradjani mogu da kredite u francima konvertuju u euro, kao i da produže rokove otplate i odlože otplatu glavnice.

“Odziv je tada bio jako mali, ta šansa je, nažalost, propuštena. Sada pozivamo klijente koji imaju kredite indeksirane u švajcarskim francima, da se obrate svojim bankama, iskoriste sve mogućnosti koje su im ponudjene i izaberu najbolje rješenje”, kazao je Pitić.

On je istakao da bankama nije u interesu da aktiviraju hipoteke na stambene kredite koje gradjani ne mogu da uredno otplaćuju.

Po ocjeni Upravnog odbora Udruženja banaka Srbije, kako je prenio Pitić, nije prihvatljivo rješenje zamrzavanje kursa dinara prema franku, jer bi to narušilo razvnopravan tretman ostalih klijenata koji su se zaduživali u drugim valutama.

Na pitanje da li će bankari imati sastanak sa predstavnicima Narodne banke Srbije i Vlade Srbije o otplati kredita u francima, Pitić je kazao da još nije stigao poziv na takav sastanak, ali da su bankari spremni da učestvuju u dogovorima o najboljim rješenjima za klijente i banke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *