Njemci najbliži kupovini Telekom Srbija?

Dodajte komentar

Dojče telekom je najozbiljniji kandidat za kupovinu Telekoma Srbija, saznaju Večernje novost. Da bi ušli na srpsko tržište Njemci će morati da plate više od milijardu eura, koliko je neophodno za većinski paket akcija najprofitabilnijeg domaćeg preduzeća.

Cjelokupni proces privatizacije mogao bi da bude okončan najranije na jesen, s obzirom na to da će tender za izbor privatizacionog savjetnika za prodaju Telekoma biti završen do maja.

Koliko će tačno kapitala država ponuditi, od 78,1 odsto akcija koje posjeduje, i po kojoj cijeni, procijeniće upravo izabrani savjetnik, a, na kraju, konačnu reč će dati Vlada.

Prema saznanjima Večernjih novosti, i Austrijanci, Turci i operater iz Meksika, ali s obzirom na to da Dojče telekom pokriva gotovo čitav zapadni Balkan, osim Slovenije i Srbije skoro je sigurno da će upravo oni ući na srpsko tržište.

Veliki problem je, međutim, činjenica da je njemačka kompanija kupovinom operatera u okruženju, poput Makedonije, Slovačke, Hrvatske, Crne Gore i Mađarske, smanjivala broj zaposlenih za najmanje polovinu, a negdje je otpušteno i dvije trećine radnika. S druge strane, nepisano pravilo evropskih kompanija kaže da se oko pet procenata postignute cijene ulaže u socijalne programe.

Računica sindikata Telekoma je da bi po toj logici bez posla moglo da ostane najmanje 4.000 radnika. Kada se sve stavi na papir ispada da će radnici morati da se zadovolje sa po 750 eura po godini staža, na šta oni, kako kažu, neće pristati.

Sporazum koji su reprezentativni predstavnici zaposlenih potpisali još sa vladom Mirka Cvetkovića garantuje 950 eura za svakog radnika koji bude proglašen tehnološkim viškom.

Ivica Cvetanović, predsjednik Konfederacije slobodnih sindikata, navodi da novih dogovora nije bilo, što znači da stari još važi.

“Privatizaciju bi trebalo odložiti za neka bolja vremena, jer će se zbog krize dobiti niža cijena. Uz profesionalni menadžment kompanija bi mogla još bolje da posluje. Ukoliko, međutim, privatizacioni savjetnik odluči da je bolje prodati Telekom naši sindikati će učestvovati u izradi socijalnog programa za zaposlene”, kaže Cvetanović.

Ovo srpsko preduzeće je u prošloj godini ostvarilo 14 milijardi dinara čistog profita, pa je to jedan od razloga zašto se sindikati oštro protive prodaji.

“Još nismo utvrđivali detalje, ali je jedan od predloga da ne bude otpuštanja radnika najmanje pet godina od prodaje kompanije, a za tehnološke viškove moraju biti obezbijeđene visoke otpremnine”, kaže sagovornik Novosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *