U Srbiji danas dan D za kredite u švajcarcima

Dodajte komentar

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja banaka Srbije (UBS) Goran Pitić najavio je za danas sjednicu UBS. Na sjednici će biti raspravljano o tekućoj situaciji u bankarskom sektoru, uključujući i temu jačanja švajcarske valute.

“UBS će u skladu sa svojim mandatom analizirati moguće predloge za novonstalu situaciju”, rekao je Pitić u izjavi Tanjugu.

Povodom novonastale situacije, zbog koje su mnogi građani zapali u teškoće u otplati mahom stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, oglasila se i Narodna banka Srbije (NBS), koja očekuje da će nakon sastanka u UBS i banke definisati svoje predloge, kako bi NBS, u saradnji sa bankarskim sektorom, cjelovito sagledala situaciju i opredijelila buduće aktivnosti.

O eventualnoj pomoći države kreditno zaduženim građanima Srbije koji su se zadužili u švajcarskim francima premijer Srbije Aleksandar Vučić je u intervju Rojtersu naglasio da će intervencija države u rešavanju tog problema biti minimalna.

“Učinićemo sve što je u našoj moći da pomognemo klijentima na način koji će banke prihvatiti”, rekao je premijer, navodeći da neće slijediti primjer susjedne Hrvatske, koja je fiksirala kurs franka na nivo na kom se on nalazio prošle nedelje, prije nego što je švajcarska centralna banka odustala od ograničavanja vrijednosti franka.

“Mi to ne radimo sa eurom, niti sa dolarom, niti planiramo da to radimo sa frankom. Hrvati su fiksirali kurs i njihova država moraće da plati dosta novca zbog toga”, rekao je Vučić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *