Evo šta treba da znate o Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu

Dodajte komentar

Politički lideri, direktori i poznate ličnosti se okupljaju u Davosu kako bi raspravljali o najaktuelnijim svjetskim pitanjima.

Evo šta treba da znate o najekskluzivnijem sastanku na svijetu:

Ogroman je: Oko 2.500 učesnika iz 140 zemalja, uključujući i 40 šefova država, prisustvuje skupu, formalno poznatom kao Svjetski ekonomski forum.

Održava se u planinama: Na 1.560 metara nadmorske visine, Davos je najviši grad Evrope. Broji nešto više od 11.000 stanovnika, a prosječna temperatura u januaru je -5 ° C.

Zašto na takvom udaljenom, hladnom mjestu? Tradicija. Takođe, mnogo je lakše obezbijediti mali grad smješten između planina nego konferencijski centar u velikom gradu – sjetite se, dolazi 40 šefova država.

Samo jednom se ovaj godišnji sastanak održao van Davosa: 2002. godine, u Njujorku, u znak solidarnosti posle terorističkog napada 9/11.

Bezbjedan je: Organizatori ne daju određene informacije, ali se procjenjuje da grad čuva oko 5.000 švajcarskih trupa, policijskih i radnika obezbjeđenja.

Skup je: Ulaznica košta oko 20.000 dolara i to nije sve. Put može koštati hiljade, a noć u hotelu srednjeg ranga košta oko 600 dolara. Ako na to dodamo obroke ivažnu opremu kao što su čizme za snijeg, ukupan račun može dostići i 40.000 dolara.

Ekološki je: Tokom ovog godišnjeg sastanka nivo ugljen-dioksida u gradu pada u prosjeku do 30%, zahvaljujući kontroli njegove emisije iz vozila kao i korišćenju električnog transporta.

Čemu služi? Stotine važnih sastanaka se održavaju u Davosu. Od svih kompanija, država i predstavljenih medija, teško da postoji bolja prilika za sklapanje dogovora.

Ali sastanak je neformalnog tipa i odvija se iza zatvorenih vrata.

Ko dolazi? Skoro svako ko je bitan u poslovnom svijetu. Tamo će biti Bil Gejts i Erik Šmit, kao i Meri Bara, Satia Nadela, Džek Ma i desetak drugih direktora.

Kineski premijer Li Kekiang dolazi po prvi put, a Angela Merkel će se vratiti posle propuštenog prošlogodišnjeg sastanka. Tamo će biti i Džon Keri, kralj i kraljica Jordana, kao i slavne ličnosti Andrea Boćeli i Vil Aj Em.

Sve ove ljudeće pažljivo pratiti oko 250 novinaraod kojih je 35 iz Si En En-a.

Ko ne dolazi? U Švajcarsku ne dolazi Barak Obama, a ni Vladimir Putin. I uprkos nekim glasinama, papa se takođe ne očekuje.

Prevela za Bankar.me: Milena Ivanović

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *