Dakić i Šoen o problemu sa frankom

Dodajte komentar

Guverner Centralne banke (CBCG) Milojica Dakić i glavni izvršni direktor Hipo Alpe Adria banke Kris tofer Šoen sastaće se sredinom naredne sedmice da bi pokušali da nađu rješenje da klijenti banke koji imaju kredite vezane za švajcarski franak lakše vraćaju dug, saznaju “Vijesti” od izvora u bankarskom sektoru.

Tu vrstu kredita u Crnoj Gori odobravala je samo Hipo Alpe Adria banka 2007. i 2008. godine za 493 klijenta. Nakon rasta kursa franka iznosi u eurima rata za kredite su u jednom trenutku bili duplirani. Mnogim korisnicima su glavnice, i pored višegodišnjeg vraćanja kredita, sada u eurima veće nego u periodu kada su ih dobili. Prošle sedmice su švaj carske vlasti odmrzle kurs franka, što je uticalo da on ojača, a korisnicima kredita u Crnoj Gori su rate uvećane za preko 20 odsto.

Centar za zaštitu potrošača je u ime klijenta pokrenuo sudski spor protiv banke 2014. Glavno ročište još nije održano.

Iz CBCG je prije nekoliko dana saopšteno da će u okviru nadležnosti uticati na rješenje spora u vezi tih kredita, ali i da je za to sud nadležan. Iz Vlade su saopštili da ne mogu uticati na ovaj spor.

Iz Vlade je juče, nakon sastanka ministara iz ekonomskog sektora sa predstavnicima banaka saopšteno da je Hipo banka otvorena i spremna da po direktnim zahtjevima ponudi povoljnije uslove za njihov dugoročni tretman.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *