BBM, Telenor i M:tel ulaze na crnogorsko internet tržište

Dodajte komentar

Crnogorsko tržište 2015. biće bogatije za tri nova operatora koji već posluju kod nas, ali do sada nijesu nudili pristup internetu.

Iz Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost saopštili su Dnevnim novinama da 2015. postoje najave značajnih investicija u razvoj infrstrukture za pružanje usluga fiksnog širokopojasnog pristupa internetu od operatora koji već posluju na tržištu Crne Gore.

Takođe, iz Agencije su istakli da se tokom 2015. godine očekuje i uspostavljanje tačke razmjene internet saobraćaja (IXP) u Crnoj Gori.

“Očekuje se da će uspostavljanje nacionalne tačke razmjene internet saobraćaja dovesti do sljedećih benefita: podsticanje razvoja internet servisa u Crnoj Gori, snižavanje cijene usluga pristupa internetu, rasterećenje linkova za globalni pristup internetu, poboljšanje kvaliteta usluge pristupa internetu i povećanje sigurnost komunikacija”, rekao je DN direktor Agencije za elektronske komunikacije Zoran Sekulić.

Internet će ponudidi BBM, Telenor i M:Tel

Nakon što je United grupa (u okviru koje posluju operatori na prostoru bivše Jugoslavije) postala većinski vlasnik operatora distribucije audiovizuelnih medijskih sadržaja, Broadband Montenegro (BBM) će tokom 2015. godine ponuditi usluge pristupa internetu i fiksne telefonije putem optičke pristupne mreže. To je DN potvrdio i Sekulić. Pored BBM-a, usluge interneta ponudiće crnogorskim građanima i kompanije Telenor i M:tel.

“Telenor će tokom 2015. godine početi da nudi usluge telefonije i pristupa internetu preko fiksne elektronske komunikacione mreže, a i M:tel će povećati dostupnost usluga telefonije i pristupa internetu putem svoje fiksne elektronske komunikacione mreže”, rekao je Sekulić.

Sredinom godine o novim cijenama

Krajem 2014. godine Agencija je zatražila od Crnogorskog telekoma da snizi cijene ADSL usluga, što su oni i učinili.

“Agencija je nametnula Crnogorskom telekomu obavezu primjene računovodstvenog odvajanja i troškovnog računovodstva za usluge pristupa internetu za 2013. godinu, što je rezultiralo u decembru 2014. godine smanjenjem cijena usluga ADSL-a za privatne i poslovne korisnike u prosjeku od oko 36 odsto. Tokom 2015. Crnogorski telekom nastavlja sa implementacijom propisane metodologije računovodstvenog odvajanja i troškovnog računovodstva i sredinom godine će dostaviti rezultate troškovnog modela za 2014, tako da se do tada ne mogu dati prognoze kretanja cijene usluga ADSL-a”, objasnio je Sekulić.

Sekulić: Cijene ADSL-a kao u regionu

Kako je objasnio Sekulić, poređenje cijena usluga ADSL-a u Crnoj Gori sa cijenama u okruženju je limitirano činjenicom da operatori u različitim zemljama nude različite pakete po pitanju brzina pristupa internetu i količine podataka kom ja je uključena u mjesečnu cijenu korišćenja.

“Poređenjem sličnih paketa se može zaključiti da su se nakon primjene sniženja cijena ADSL paketa u decembru cijene Crnogorskog telekoma približile cijenama sličnih paketa koje nude operatori u okruženju. Osim toga, cijene pristupa internetu putem optike u Crnoj Gori su, uglavnom, povoljnije od tih cijena u okruženju” zaključio je Sekulić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *