Lavrov: Evropa zainteresovana za “Turski tok”

Dodajte komentar

Gasovod “Južni tok” obustavljen je zbog diskriminatorskog odnosa Evropske komisije, a Evropa je već zainteresovana za novi projekat “Turski tok” , izjavio je danas ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Lavrov je na konferenciji za novinare u Moskvi rekao da je Evropa trenutno zainteresovana za novi projekat gasovoda “Turski tok” koji bi trebalo da poveća energetsku sigurnost Evrope, zaobilazeći tranzitne zemlje.

“Trenutno predlažemo alternativni projekat, takozvani `Turski tok`, koji je već probudio interes Evrope i već su održani konkretni pregovori. Vjerujemo da će ovaj projekat biti završen i da će povećati energetsku sigurnost Evrope, štiteći je od problematičnih tranzitnih zemalja”, zaključio je Lavrov, prenose mediji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 1. decembra prošle godine, tokom posjete Turskoj, objavio da u “sadašnjim uslovima Moskva neće realizovati projekat “Južni tok”, jer nije dobila dozvolu od Bugarske i EU.

On je najavio da je Moskva spremna da izgradi drugi sistem gasovoda do Turske i da napravi gasno čvorište na granici Turske i Bugarske.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *