Izmješteno 670 miliona eura loših kredita

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija uz tehničku pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj počelo je da priprema zakon o faktoringu, koji u Crnoj Gori nije postojao. Iz Centralne banke Pobjedi su potvrdili da je počela priprema za izradu zakona, ali ništa više od toga nijesu mogli da saopšte.

Nacrt se, kako Pobjeda saznaje, očekuje do kraja prvog kvartala ove godine.

Koliko je važno donošenje ovog zakona, možda najbolje govori podatak da su banke u faktoring kompanije izmjestile ili prodale 670 miliona eura loših, odnosno kredita koji se ne vraćaju.

Od 2009. godine do donas izmješteno je 670 miliona eura kredita. U prošloj godini od toga je izmješteno dva miliona saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke.

Banke su na taj način iščistile bilanse, nivo loših kredita je formalno smanjen, a faktoring kompanije se sada bave izmještenim lošim kreditima.

Neke od faktoring kompanija koje su formirane nakon što su majke banke pristale da preuzmu loše kredite su Hipodivelopment, odnosno HETA, OTP faktoring, NLB interfinanz…

Na pitanje Pobjede da li će faktoring kompanije biti stavljene pod ingerenciju Centralne banke i koji će to efekat proizvesti, iz CBCG nijesu mogli precizno da odgovore.

Ministarstvo finansija, uz tehničku pomoć EBRD, trenutno radi na izradi regulative koja bi se odnosila na faktoring kompanije. U pitanju je tek početna faza, tako da je još preuranjeno dati odgovor na to pitanje saopštio je Pobjedi guverner Milojica Dakić.

U Udruženju banaka Crne Gore nemaju informaciju dokle se stiglo sa pripremom zakonskog teksta, ali kažu da faktoring treba zakonski urediti.

Udruženje banaka ne raspolaže informacijom dokle se stiglo na izradi regulative koja se odnosi na faktoring kompanije. Zbog značaja faktoring kompanija za ukupnu finansijsku i ekonomsku stabilnost zemlje veoma je važno da se ova oblast što prije normativno uredi, kako bi se njihovo poslovanje stavilo pod nadzor odgovarajuće supervizorske institucije kazao je Pobjedi generalni sekretar Udruženja banaka Mirko Radonjić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *